Д-р Ваня Грозева: Немалко млади пациенти отключват имунно бъбречно заболяване след COVID инфекция

Д-р Ваня Грозева: Немалко млади пациенти отключват имунно бъбречно заболяване след COVID инфекция

„Хроничните бъбречни заболявания засягат 10-12% от населението на света и до 26 % от българите, по данни на Българската бъбречна асоциация. Въпреки то

„Хроничните бъбречни заболявания засягат 10-12% от населението на света и до 26 % от българите, по данни на Българската бъбречна асоциация. Въпреки това, едва 57% от българите изобщо са чували за заболяването“. Това заяви пред zdrave.net д-р Ваня Грозева, нефролог и ендокринолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

Тя припомни, че захарният диабет, хипертонията и затлъстяването са трите основни причини за хронично бъбречно заболяване – ХБЗ. „Покрай COVID пандемията, като че ли забравихме социално значимите пандемии от хипертония, диабет и затлъстяване. Около 25% от пациентите с ХБЗ имат диабет, 70% са с хипертония и 35% са със затлъстяване, пише агенция Кросс.

ХБЗ е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти със захарен диабет“, каза тя. Д-р Грозева сподели, че в клиниката, в която работи има немалък брой пациенти, при това млади – под 45 годишна възраст, които след прекарана COVID инфекция, отключват имунни бъбречни заболявания – остър гломерулонефрит, нефротичен синдром, остър тубулоинтерстициален нефрит.

COMMENTS

WORDPRESS: 0