Дядо и внуче пекли патладжани, огънят унищожи 8 000 декара площи

8 000 декара в Хасковско бяха унищожени от пожар през последните 24 часа. Към момента огънят е локализиран, но е обявено бедствено положение в село Ма

8 000 декара в Хасковско бяха унищожени от пожар през последните 24 часа. Към момента огънят е локализиран, но е обявено бедствено положение в село Маджарово. Опасенията в щаба обаче са, че с очакваните високи температури пожарът отново може да се активизира. Днес сутринта в борбата с огъня се включиха 53-ма военнослужещи от мобилното специализирано формирование към поделение 52 740 в Хасково. На терен вече работи и верижната специализирана машина „БАТ“ от комплекса „Марица-Изток“, която проправя просеки в гората. Към 11.00 ч. възобнови полетите си и противопожарният хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Огромният пожар е пламнал заради печене на патладжани за зимнина, предаде Нова тв. Дядо Христо и внукът му запалили огън, за да могат да опекат патладжаните. Вятърът обаче разпалил огъня и той тръгнал към тревата.

„Огънят е бил запален в близост до сухи треви”, обясни директорът на ОДПБЗН – Хасково Николай Вълчев. Буквално за минути стихията превзема километри по фронта си. До вечерта са обхванати хиляди декари, а огънят започва да пълзи около селата. Над 200 души участват в овладяването на пожара. „Няма никаква опасност за населени места”, категоричен е областният управител на Хасково Станислав Дечев.

След изчисляването на щетите виновникът за пожара, който вече е задържан, ще понесе отговорност. Минималното наказание е глоба, но е възможно да отиде и на съд.

COMMENTS

WORDPRESS: 0