Държавна помощ за всички фирми с над 20% спад в продажбите заради Covid-19

Всяка фирма, която декларира спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса в сравнение с предходната година, ще може да кандидатства

Всяка фирма, която декларира спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса в сравнение с предходната година, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 в рамките на 3 месеца.

Това стана ясно от правителственото решение, прието на извънредно заседание на МС днес.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че довечера ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувана актуализация на бюджета, за да се осигурят парите. Изчисленията показват, че за прилагането на схемата 60/40 ще са необходими около 1- 1,5 млрд. лв.

„Обхватът на схемата 60/40 е разширен. На първо място, постановлението включва списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на здравния министър. Това са търговия на дребно в моловете, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, пътнически транспорт, спортни дейност“, разясни схемата социалният министър Деница Сачева.

От думите ѝ стана ясно, че помощ могат да получат и спортните, и други дейности, свързани с развлечение и отдих и поддържане на добрата физическа форма.

Документи ще се приемат от утре в Агенцията по заетостта. За решение по тях ще са нужни 7 работни дни. Ако получат „да“, НОИ ще преведе по сметките им сумата до 5 дни, обясни Сачева.

Схемата е отворена и за фирмите с отчетен спад от 20% в приходите. Сравнението ще се прави с март миналата година. Предвиден е и отделен ред за компаниите, създадени след март 2019 г., за да могат да докажат своите обороти.

Служителите, за които може да се кандидатства за държавна помощ за допълнение на заплатите им, трябва да имат трудов договор към датата на обявяване на извънредно положение.

Селското и рибно стопанство няма да могат да кандидатстват по тази схема, а за тях ще се търси друг вариант. Същото се отнася и за здравеопазването. Без помощ по 60/40 ще са и финансови и застрахователни дейности, хуманно здравеопазване, държавно управление, както и сектор образование ( помощ ще има само за частните детски градини).

Ако работодател не изплати 40%, той ще трябва да върне и 60-те, уточни Сачева. Осигуровките се плащат от работодателя и работника.

От началото на извънредното положение регистрираните безработни у нас са близо 10 000.

COMMENTS

WORDPRESS: 0