Държавата ще стимулира майките да се връщат на работа по-рано

Държавата ще стимулира младите майки да се връщат на работа по-рано. Социалното министерство готви допълнителни обезщетения за жените, които прекратят

Държавата ще стимулира младите майки да се връщат на работа по-рано. Социалното министерство готви допълнителни обезщетения за жените, които прекратят майчинството си преди детето им да навърши една година.Правилата сега са през първата година на майчинството жените да получават 90% от заплатата си, а през втората – фиксираната сума от 340 лв. Ако се върнат на работа преди детето да стане на годинка, просто получават заплата, а майчинството им се спира, съобщи Нова телевизия.
Предложението на социалния министър е да се насърчат майките по-бързо да се върнат на пазара на труда като държавата продължи да им плаща.
Например – ако една жена е със заплата 537 лв., получава средното за страната майчинство 483 лв. през първата година. Ако реши, че иска да се върне на работа, например 6 месеца след раждането, тя ще получава заплатата си плюс 50% от досегашното си майчинство – т.е. в случая 242 лв.
Идеята на ведомството е парите над заплатата да отидат за детегледачка или ясла.
„Стартираме работата по промените през септември, за да залегнат в бюджета за догодина”, обясни министър Зорница Русинова.
Според бизнеса идеята е елегантно измислена и полезна за икономиката. Според КТ „Подкрепа” обаче дори да се намерят ясли и градини, бизнесът ще извива ръцете на майките.
С промените разходите на НОИ ще се намалят значително. Само за първите три месеца на годината осигурителният институт е изплатил над 82 млн. лв. за майчинство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0