Държавата харчи над 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки

Над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до днес.  Това показват данните на Агенцията по обществ

Над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до днес. 

Това показват данните на Агенцията по обществените поръчки, съобщи БНТ. Половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт са основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината са обявени общо 6601 поръчки, като 1/6 от тях се финансира с евросредства.

Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в КЗК са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

Последващ контрол извърша Агенцията за държавната финансова инспекция. За първите две тримесечия на годината се е оказало, че поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни.

Това са 1/4 от сключените и изпълнени вече договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.

COMMENTS

WORDPRESS: 0