Държавата отпусна 3 млн. лв. за операцията около заседналия кораб Vera Su

Държавата отпусна 3 млн. лв. за операцията около заседналия кораб Vera Su

Днес държавата одобри отпускането на 3 млн. лв. за финансиране на операция за “снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Репуб

Днес държавата одобри отпускането на 3 млн. лв. за финансиране на операция за “снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България”.
На изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ се възлага да предприеме необходимите мерки, включително за подписване на договор за снемане от засядане на кораб, намиращ се в териториалното море на Република България, по правилата на BIMCO Wreckhire Agreement и при съобразяване на добрата морска практика.
Преди дни от Министерството на транспорта информираха, че застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг товарен кораб Вера Су поемат ангажимент да възстановят както вече направените, така и бъдещите разходи на българската страна.
Vera Su заседна в плитчините край Камен бряг на 20 септември с около 3000 тона азотен тор на борда. Кризисната ситуация доведе до уволнението на шефа на „Морска администрация“ Живко Петров, постът му зае кап. Венцислав Иванов.
Злополучният турски кораб все още е заседнал, капитанът и неговият помощник са арестувани, а екипажът е настанен в каварненски хотел. Няма разлив, нито опасност да се разцепи, увериха от Морска администрация.
Планът е той да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен.

COMMENTS

WORDPRESS: 0