Държавата купува на по-високи цени храната за бежанците

Държавата купува на завишени цени храната за бежанците, съобщава Нова телевизия. делките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни

Държавата купува на завишени цени храната за бежанците, съобщава Нова телевизия. делките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване.Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.
При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.
Проста сметка само за няколко артикула показва, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лева повече в сравнение с пазарните цени на едро. Храните са поръчани на две фирми – „Аллур“ и „Оримекс“. Според Агенцията за бежанците са избрани, защото само те не са обжалвали обявената по-рано обществена поръчка.
От фирма „Аллур“ не пожелаха да коментират. Писмено те обясниха, че са се вместили в ценовите изисквания на Агенцията. При опит за връзка и с „Оримекс“, със седалище в Свищов, не се откриват складовете на фирмата. Представител на фирмата обаче обещал да отговори писмено.

COMMENTS

WORDPRESS: 0