ДПС и БСП внесоха 96 подписа за оставка на Караянчева, ГЕРБ се съгласили с мотивите

ДПС са внесли 96 подписа в деловодството на Народното събрание с искане на оставката на председателя на НС Цвета Караянчева. Това стана ясно от

ДПС са внесли 96 подписа в деловодството на Народното събрание с искане на оставката на председателя на НС Цвета Караянчева. Това стана ясно от брифинг на председателя на партията Мустафа Карадайъ. 

 

„За 1 месец проведохме срещи и консултации с различни парламентарни групи за обсъждане на мотивите. ГЕРБ изразиха съгласие с нашите мотиви. Аргументите на БСП ги чухме от трибуната на НС от председателя на парламентарната група. Видяхме се и с Воля, и с част от независимите народни представители. Те също изразиха съгласие с аргументите ни“, добави Карадайъ.

 

В мотивите са посочени нарушения на Конституцията и законите, както и конкретни факти за неизпълнение на задълженията на Караянчева.

 

„Освен това, многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията председател на НС, са известни на цялото общество, като някои от тях сме ги посочили в мотивите“, обясни той.

 

По думите на Карадайъ нито парламентарната група на БСП, нито на ДПС е в състав, който да покрива изискуемия минимум по правилник, а именно 80 народни представители. Тези 96 подписа са от народни представители на двете партии – БСП и ДПС.

 

„Утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е – дали се олицетворява с образа на г-жа Караянчева. Те ще го покажат със своето действие“, категоричен е председателят на Движението за права и свободи.

 

Междувременно БСП и ГЕРБ се скараха от трибуната на Народното събрание. „Съберете разнебитената си партия и подайте оставка“, обърна се депутатът от левицата Филип Попов към ГЕРБ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини Караянчева в погазване на правилата на законодателния процес. По думите й тя не зачита принципа на прозрачност и публичност в работата на законодателния орган. Нинова даде пример и с изказването на председателя на НС пред партийния актив в Лом.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова от своя страна попита с какво право Нинова иска оставката на Цвета Караянчева.

 

„Това не са аргументи. Това по-скоро отново е опит да се отклони вниманието на българските граждани и да се отнеме парламентарно време. Употребата на парламента за теснопартийни интереси не е инвестиция с дългосрочен дивидент“, категорична е Дариткова.

 

„Единственото, което ви интересува в момента, е да вземете властта“, посочи още тя. „Демократичният начин да се оцени мнението на народа е да се проведат редовни парламентарни избори. Всяко друго изказване на мнение от страна на българските граждани е по-скоро претенция без да има реални основания“, добави още председателелят на ПГ на ГЕРБ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0