Доц. Любомир Киров: Самолечението е по-опасно от самия вирус

Доц. Любомир Киров: Самолечението е по-опасно от самия вирус

„Да не правим самодейност, защото напоследък неправилното самолечение става по-опасно от самия вирус. Всеки изпитва притеснение и страх, но това не тр

По думите му бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса.

„Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове? Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата… Не виждам логика в едно поведение – отиваш в гората, виждаш мечката, затваряш си очите и казваш – мечка няма. Това не решава проблема… Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективни и имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани“.

В предаването „Неделя 150″ доц. Киров допълни:

„Електронното направление технологично е готово. Проблемът е, че НЗОК тупа топката и бави нещата. Когато имаме карантиниран пациент и състоянието му се влошава, има нужда от рентген, процедурата е сложна. Защо той да не може да отиде да си направи снимка, когато не знаеш какво е, тогава рискът е по-голям, но когато знаеш, че човекът е инфектиран, тогава може всички да се пазят достатъчно. Проблем има и с рецептите, когато човекът е под карантина“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0