Доц. Кунчев: Можем да издържим 500 новозаразени дневно, обсъждаме ограничения за най-рисковите

"Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състоя

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла. Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рискова група“. Това заяви в студиото на NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Какви са възможните сценарии

„Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определено разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация“, добави той.

Кунчев добави, че всички мерки за предотвратяването на зараза у нас са на масата и се обсъждат. Ясно било, че ако други държави въведат строги мерки това можело да се случи и в България.

По думите му при всяка болест като COVID-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила“, заяви той.

Ръст в Европа

Според главния здравен инспектор ръстът на заболеваемост е общовалиден за цяла Европа и не се случва само у нас. Той добави, че около 20% от положителните в България имат нужда от медицинска грижа, а около 5% – интензивни грижи.

За пореден път Кунчев подчерта, че най-важното е личното самосъзнание на всеки от нас. „Ако ние сами не бъдем внимателни и не положим усилия, за да се предпазим, никакви мерки няма да ни помогнат“, каза той.

Как става заразяването

Епидемиологът обясни, че заразата става два дни преди поява на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус.

Новите комбинирани тестове

Той разкри и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини, около 20-25 лв. С тях ще може може да се определи за 20-тина минути дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личен лекар.

Лекарства

Кунчев обясни, че ще получим 2500 флакона „Ремдесивир“ по линия на ЕС, а около 3000 флакона вече са разпределени и всички болници имат от тях. „Един флакон „Ремдесивир“ струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона“, обясни още Кунчев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0