Доц. д-р Марчев: Ако Нане иска Вуте да умре, ще го държи по цял ден вкъщи и ще го угоява!

Ако Нане иска Вуте да умре, ще го държи по цял ден вкъщи и ще го угоява. Живейте сега! Излезте навън, радвайте се на живота. Това заяви пред „Събуди с

Ако Нане иска Вуте да умре, ще го държи по цял ден вкъщи и ще го угоява. Живейте сега! Излезте навън, радвайте се на живота. Това заяви пред „Събуди се“ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. „Спреш ли на хората движението, животът свършва. Радвайте се на хубавото време! Движете се! Излезте навън!“, призова медикът.
„Влизаме в едно прекрасно време. Температурите не падат дори нощно време под 25 градус, а денем са 25-28 градуса. Освен това ни чака и септември разкошно време, така че – наслаждавайте се и си почивайте пълноценно“, заяви на свой ред синоптикът доц. Георги Рачев.

Лятото е добрият период за сърдечно болните хора и те трябва да се радват на неговото идване. През този сезон сърдечно-съдовата смъртност е по-ниска, отколкото през зимата. В студените месеци смъртността е с 15% по-висока, отколкото през останалото време.

Така е и на полюсите – там опасността за сърдечно болните е много по-голяма, отколкото на екватора. Така че започва доброто време на българите-хипертоници и сега е моментът да се радват на живота, а не да се фиксират в здравето си със страх и притеснения. Защо лятото е най-щадящият период за сърдечно болните? На първо място, топлината разширява кръвоносните съдове с цел да не прегреем. Това понижава артериалното налягане, оттам и инфарктите, и инсултите намаляват. Второ, топлото време намалява съсираемостта на кръвта и поради това всички тромбози също стават по-редки.

По принцип, кръвното налягане при човека се мени и докато е жив, това ще е така. Затова – без паника от т.нар. кръвно, което „играе“ нагоре – надолу, не бива да се стряскаме, а да бъдем по-спокойни. Когато имаме един човек с променливо кръвно в граници, близки до нормалното не е страшно, а когато говорим за промени при хипертониците, е друго. Когато при тях отскочи по-рязко кръвното, те правят една често срещана грешка – пият бързодействащи лекарства, като хлофазолин. За момента този препарат понижава кръвното, но като спре действието му, то се качва повече, отколкото е било преди да се изпие лекарството. Не е уместно да правим търговска реклама на лекарства, но бих препоръчал в такива случаи хората да пият дълго действащите медикаменти, които лекарите са им предписали. Примерно, от серията диуретици са такива – стандартна препоръка. Те изхвърлят солта от нашето тяло.

Това са решенията при „играещо“, променящо се кръвно. През лятото човек се поти, а поради това – от горещината и от изпотяването кръвното спада. Затова по-чест проблем, който имаме ние с нашите пациенти през топлото време е понижението на артериалното налягане. По тази причина им намаляваме диуретиците, защото те губят течностите в организма си през кожата. Мога да оприлича лятната и зимна схема на лекарствата за хипертониците с необходимостта от смяната на летните със зимните обувки, а при автомобилите – с летните и зимни гуми.

Така е и при медикаментите – през лятото намаляваме лекарствата за кръвно, през зимата ги увеличаваме. Последната седмица точно с такива консултации се занимавам. Непрекъснато ми звънят по телефона пациенти и мои познати, които ме питат какво да правят, когато им пада кръвното. Да, наистина им препоръчвам да пият по-малко лекарства с уговорката, обаче, че когато настъпят студените месеци, да ги върнат обратно в дневния си прием, да възстановят старите дози. Ще повторя – при много променливо кръвно махаме кратко действащите лекарства и ги заместваме с дълго действащите. Един особено актуален съвет за дамите-хипертоници, които използват лятото, за да направят опити да свалят излишните килограми.

Същото се отнася и за мъжете, чиято суетност е засегната. Окуражавам ги да намалят или да изключат употребата на сол, ако това въобще е възможно. За съжаление, тази сол присъства в абсолютно всички храни, има я дори в хляба. Докато стигне до нас даден продукт някой вече му е прибавил тази подправка. За съжаление, от стотици години търговците са установили, че с нея храната е по-вкусна и се продава повече. Да изключим солта за мен означава да не добавяме сол при ядене и това е чудесна инициатива. Съветът не е само мой, а официално становище на Световната здравна организация и на Европейското кардиологично дружество. Защото точно солта е тази, която задържа водата в тялото. Не злоупотребявайте с нея, ограничаването й е винаги от полза. И това е най-евтиният начин да си оправим кръвното.

COMMENTS

WORDPRESS: 0