Достъп до е-услугите на НАП от утре само с нови версии на операционни системи

Всички електронни услуги, предоставяни от НАП, от утре ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2., с цел гарантиране си

Всички електронни услуги, предоставяни от НАП, от утре ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, съобщиха от НАП.

Клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след 17 февруари няма да имат достъп до електронни услуги на Агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще могат да продължат да ползват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен, поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft.

За да се използват електронните услуги на НАП от утре е необходимо: Персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис – Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; Java, версия 8.х., уточняват от НАП.

COMMENTS

WORDPRESS: 0