Дончев не изключва възможността циничният запис на Борисов да е истински

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи възможността изтеклият вчера запис на телефонен разговор с цинични изрази на Бойко Борисов да е истинск

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи възможността изтеклият вчера запис на телефонен разговор с цинични изрази на Бойко Борисов да е истински. 

„Възможно е да сме водили подобен разговор по телефона“, каза Дончев пред БНТ.

„Преди около 2 години по време на процедурите за Бюджет 2019, което означава, че е било в края на 2018 г., много пъти с министър-председателя сме говорили и сме спорили по темата какви трябва да бъдат данъците за различните видове автомобили“, заяви вицепремиерът.

В разговора, чиято автентичност не е потвърдена, наподобяващият много на Борисов глас сипе нецензурни думи по адрес на президента Румен Радев.

„Лично аз не си спомням да беше с толкова епитети и толкова цветен. Но става дума за разговор отпреди 2 години. Въпреки мощната ми памет, не мога нито да потвърдя, нито да отрека“, добави Дончев и заяви, че публично не може да се говори така в никакъв случай.

„Ако имаме голям въпрос, той е – кой редовно и системно записва българския министър-председател, а после дали обработва или не записите, нека експертите да кажат“, коментира вицепремиерът.

Според него по-големият проблем е защо единственият политически лидер в България, който е обект на системно слушане, подслушване, записване, е Борисов. Дончев обясни, че няма да прави спекулации кой притиска Борисов.

Управление без Борисов 

Вицепремиерът заключи, че трудно си представя формат, в който имаме министър-председател, различен от лидера на най-голямата политическа сила. „Той (форматът) също ще бъде приет за изкуствен, за мимикрия, за опит за заблуждаване на общественото, а и не е честен“, смята Томислав Дончев.

Според него не е редно да влезем в зимния сезон едновременно със здравна, икономическа и политическа криза.

Протестите 

„Исканията на протестиращите са разнопосочни. Позицията на правителството е, че няма нужда от оставки. Опитвам се да чуя всеки вопъл, въпрос и искане, което идва от площада. Протестът е форма на граждански натиск, той е инструмент и е трудно да се работи в такава ситуация“, посочи вицепремиерът.

По думите му няма нито едно искане, което да е неадекватно. „Много се надявам някое от тези хубави момичета и момчета на следващите избори, когато и да са те, да са кандидати“, смята той.

„И аз искам повече справедливост. Въпросът е, че справедливостта се гарантира не само от личности, но и от норми, правила и институции. И тук въпросът е по-големите или по-фините настройки на целия конституционен ред. Дали трябва да се рестартира демокрацията? Може би. Очевидно има някакви дефекти в България. Щом има групи и то от чудесни млади хора като тези, щом има усещане, че има дефицит от справедливост, очевидно нещо трябва да се промени“, коментира още Томислав Дончев.

Той добави, че трябва да има разговор, защото „ако само си крещим, не можем да свършим нищо. Стига да има с кого да се води спокоен разговор, аз не съм отказвал да си говоря с когото и да било“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0