Доналд Тръмп отложи високите мита за ЕС

ЕС и шест други страни ще бъдат изключени, поне засега, от наложените от САЩ вносни мита върху алуминия и стоманата. Това е заявил търговският предс

ЕС и шест други страни ще бъдат изключени, поне засега, от наложените от САЩ вносни мита върху алуминия и стоманата. Това е заявил търговският представител на САЩ с ранг на министър Робърт Лайтхизър, цитиран от AFP и „Фокус“.

Лайтхийзър заяви пред сената, че Тръмп планира да „сложи пауза“ върху тарифите, докато преговорите текат, преди да се открие постоянно решение.

Освен ЕС, Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея също ще бъдат изключени от вносните мита в размер от 25% за стоманата и 10% върху алуминия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 8 март, че ще наложи мита от 25 на сто за вноса на стомана и 10 процента за вноса на алуминий, за да защити американското производство и да се гарантира националната сигурност на страната. Това предизвика вълна от протести в цял свят, включително в Европейския съюз. Временно той изключи от митата големите производители на стомана Канада и Мексико.