Доналд Тръмп: Как стана така? Аз заслужих Нобеловата награда за мир, но я дадоха на друг

На среща със свои симпатизанти в Охайо президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че той е заслужил последната Нобелова награда за мир, но са я дали

На среща със свои симпатизанти в Охайо президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че той е заслужил последната Нобелова награда за мир, но са я дали на друг.

„Сега ще ви разкажа за Нобеловата награда за мир. Аз сключих сделка, аз спасих една страна и сега чувам, че лидерът на тази страна получава Нобеловата награда за мир – за това, че е спасил страната си. И си казах: Ами нали аз имах нещо общо с това? Да. Но това е положението. Аз предотвратих голяма война, аз предотвратих няколко големи войни“, каза Тръмп.

За кого всъщност става дума? Миналата година премиерът на Етиопия Абий Ахмед получи Нобеловата награда за постигнатия мир с Еритрея.

Би Би Си отбелязва, че всъщност намесата на САЩ в помощ на мирния процес между Етиопия и Еритрея е минимална. Ключова роля в този мирен процес имат ОАЕ и Саудитска Арабия.

Още по-странното е, че последната Нобелова награда за мир беше обявена на 11 октомври 2019 г., а церемонията по връчването й – на 10 декември. Тоест – публичната реакция на Тръмп е закъсняла поне с месец.

COMMENTS

WORDPRESS: 0