Докладът на Европейската комисия: ВСС и прокуратурата са се задействали за „Яневагейт“ едва след външен натиск

Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейскат

Сериозни системни проблеми и съмнения за независимостта на съдебната власт. Това са основните заключения в поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в Брюксел, информира Нова телевизия. ЕК представи заключенията си по проверката на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и контрол.

Докладът е в две части. Едната е по-кратка и е с политически заключения. Другата представлява технически преглед на свършеното и това, което не е направено през 2015 година. Открояват се обаче ясните препоръки за независима проверка на прокуратурата и за независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия ВСС от 2012 г. досега. Девета поредна години откакто влязохме в клуба на европейското семейство, Брюксел продължава да ни наблюдава и оценява. В критичната си част на доклада по напредъка на реформите през изминалата година акцентът е върху прокуратурата и ВСС. Очаквано в него влезе скандалът, станал известен като „Яневагейт”. Комисията отчита, че ВСС и прокуратурата са се задействали едва след външен натиск като преди да се заемат със съдържанието, касаещо търговия с влияние, са насочили внимание по автентичността и законността на записите. Въпреки това, съдържанието на записите повдига въпрос за независимостта на съдебната система и ЕК препоръчва независима проверка на прокуратурата и безпристрастно разследване на обвиненията за корупция по високите етажи на властта. Брюксел изразява съжаление, че не бе реализирана реформата на съдебната система и антикорупционен закон и през 2016 г. иска да види ясни стандарти за дисциплинарни наказания на магистрати и съдии. За девета поредна година Брюксел напомня, че няма дела за организирана престъпност и корупция на високо ниво, които да са завършили с присъди. Комисията препоръчва и промени в Закона за конфискация на незаконно придобито имущество. Следващият доклад ще бъде в края на годината. Докладът за Румъния се счита за позитивен. И двете страни се надяват следващият доклад да е последен.

COMMENTS

WORDPRESS: 0