Днес празнуваме Петровден

На 29 юни църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, преминали през много стр

На 29 юни църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, преминали през много страдания и гонения и наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.
Петър е беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро той е сред първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, той е изповедник на юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск е ослепен от видение на Господа.
Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.
Две седмици преди празника има определен от църквата пост. През тези дни не се ядат блажни ястия. След края на литургията в памет на апостолите се слага край на Петровия пост.
Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Принася се жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле“.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в Рая.
В черквата се носят петровски хлябове, колак и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.
По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца.
На трапезата се подрежда и традиционният за празника „бял мъж“ или „кутмач“ – характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно.
Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене.
Имен ден празнуват: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.