Димитър Маргаритов: Увеличават се жалбите за неосъществени почивки

Димитър Маргаритов: Увеличават се жалбите за неосъществени почивки

Доста хора се оплакват, че са се провалили почивките им, за които са платили капаро и искат да получат парите си. От въвеждането на извънредното полож

Доста хора се оплакват, че са се провалили почивките им, за които са платили капаро и искат да получат парите си. От въвеждането на извънредното положение досега почти двойно са се повишили жалбите на потребители за почивки, които няма да се състоят, в сравнение със същия период на миналата година, каза за БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

„Извънредното законодателство предвиди по-скоро облекчения за бизнеса във връзка с това, че се удължиха сроковете, в които туроператорите са длъжни да възстановят парите на потребителите“, допълни Маргаритов.

Извънредното законодателство се отнася само за пакетните пътувания с туроператори – хотелско настаняване и транспорт.

„Когато става въпрос за индивидуални резервации за хотелско настаняване, тогава се прилагат класическите правила на закона за туризма и в зависимост от условията, при които е направена резервацията, потребителите могат да получат обратно парите си, щом такава опция е съществувала при резервирането на дадената почивка“, посочи още Маргаритов.

Комисията за защита на потребителите съветва тези, които са направили резервация за почивка, да водят преговори с туроператорите, дори и да се отлага във времето съответната почивка.

„Това, което коронакризата показа, е нещо друго, то малко излиза извън сферата на потребителска защита, но аз го видях, провеждайки срещи още от самото начало на извънредното положение с представители на тези компании и то е, че те нямат достатъчно надеждни договори със своите партньори, имам предвид с хотелите, с авиокомпаниите. Един от големите проблеми, които се появява сега в момента и той води до това удължаване на сроковете за връщането на парите, е, че туроператорите се явяват в една доста непредвидена позиция, при която те са платили пари на хотели, на авиокомпании, но тъй като нямат достатъчно надеждни договори с тях, претенцията да си ги върнат е доста сложна и обикновено се отнасят до арбитражни съдилища, което макар и косвено се отразява и върху потребителите“, подчерта Димитър Маргаритов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0