Джузепе Конте подаде оставката на италианското правителство

Малко след 13:00 часа българско време Джузепе Конте връчи правителствената оставка на италианския президент Серджо Матарела. От президентството потвъ

Малко след 13:00 часа българско време Джузепе Конте връчи правителствената оставка на италианския президент Серджо Матарела.
От президентството потвърдиха, че Джузепе Конте е подал оставка, като допълниха, че консултациите с политическите партии за разрешаване на кризата започват утре. От кабинета на Матарела също така посочиха, че Джузепе Конте е бил помолен да продължи да изпълнява функциите си като служебен премиер, докато текат консултациите с политическите партии.
По-рано през деня италианският премиер Конте представи пред Министерския съвет причините да подаде оставка.

След срещата си с италианския президент, Джузепе Конте разговаря с председателя на Сената Мария Елизабета Алберта Казелати и на Камарата на депутатите Роберто Фико.

След половинчасов разговор с държавния глава, премиерът Джузепе Конте подаде оставка.

Президентът на страната си запази правото да взема решения и прикани правителството да остане на поста си за управление на текущите дела. От утре следобед и четвъртък включително Серджо Матарела ще направи консултациите си с представителите на парламентарните сили, след което ще обяви своето решение.

Възможно е да възложи на Конте да състави нов кабинет, да посочи друг за това или да има предсрочни избори. За трето правителство Джузепе Конте има подкрепата на досегашната коалиция от „Пет звезди“, Демократическата партия“ и от партията „Свободни и равни“. Дясната опозиция иска предсрочни избори, а партията „Италия вива“ на бившия премиер Матео Ренци няма такава цел.

Работи се за широка проевропейска парламентарна база, особено необходима в горната камара на Парламента при евентуален трети кабинет на Конте. Не е изключено „Италия вива“ да намери място в този проект въпреки, че предизвика кризата.

Наблюдателите определят политическата криза,предизвикана преди седмица от „Италия вива“, оттеглила се от мнозинството като „криза в тъмното“, защото не е ясно какво може да се случи след оставката на премиера Конте.

Последният важен декрет на вторият му кабинет подписан тази сутрин върна автономията на ИОК, с което Италия няма да бъде санкционирана за Олимпийските игри.

COMMENTS

WORDPRESS: 0