Джо Байдън предложил пет пъти брак на Джил, преди тя да приеме. Коя е новата първа дама на САЩ

Джил Байдън е получила пет пъти предложение за брак от Джо Байдън, преди да приеме. Втората съпруга на избрания за 46-и президент на САЩ е учите

Джил Байдън е получила пет пъти предложение за брак от Джо Байдън, преди да приеме. Втората съпруга на избрания за 46-и президент на САЩ е учителка, която казва за себе си, че преподаването не е това, което прави, а това, което е. Когато съпругът ѝ е избран за кандидат-президента на Демократическата партия, тя се обръща към членовете на този конкрес от старата си празна учителска стая. А Джо Байдън я представя така: „Помислете за любимия ви учител, който ви е дал увереността да вярвате в себе си. Ето такъв тип първа дама ще бъде Джил Байдън“.

Коя е Джил Байдън?

Джил Джейкъбс е родена през юни 1951 г. в щата Ню Джърси, САЩ. Тя е най-голямата от пет сестри. Израства в предградие на Филаделфия. Преди да се омъжи за Джо Байдън, е съпруга на бившия колежански футболист Бил Стивънсън.

Братът на Бил запознава Джо и Джил три години, след като той губи първата си съпруга и едногодишната им дъщеричка в автомобилна катастрофа през 1972 г. По това време той е сенатор, а тя е още в колежа.

„Излизала съм с момчета, които носят дънки, сабо и тениска и когато той се появи на вратата в спортно палто и мокасини, си помислих: „Боже, това никога няма да проработи, дори след милион години – казва Джил пред Vogue за първата им среща. – Та той беше 9 години по-възрастен от мен! Но излязохме, гледахме филма „Един мъж и една жена“ в киносалона във Филаделфия и веднага се харесахме.“

Казва, че Джо ѝ предложил пет пъти брак, преди тя да приеме. „Не бих могла да си позволя те (децата на Джо) да загубят още една майка. Така че трябваше да бъда 100% сигурна“, обяснява тя.

Оженили се в Ню Йорк през 1977 г. Дъщеря им Ашли се ражда през 1981 г. През 2015 г. туби сина си Бо, който умира на 46 от мозъчен тумор.

За кандидатирането му за президент споделя: „Знам, че ако поверим тази нация на Джо, той ще направи за семейството ви това, което направи за нашето – ще ни събере и обедини, ще ни помогне да преминем през времето на нужди, ще спази обещанието на Америка към всички нас.“

Учителска кариера

69-годишната г-жа Байдън работи десетилетия като учителка. Освен бакалавърската си степен тя има и две магистърски, както и докторска (2007) от Университета в Делауер. Преди да се премести във Вашингтон, тя преподава в колеж и в психиатрична болница за младежи. Обръщението ѝ към конгреса на Демократическата партия е от старата ѝ класна стая в Delaware’s Brandywine High School, където преподава английски език от 1991 до 1993 г.

Докато съпругът ѝ служи като вицепрезидент, г-жа Байдън е професор по английски в Northern Virginia Community College. „Преподаването не е това, което правя. То е това, което съм“, пише в Туитър тя през август.

Г-жа Байдън носи титлата „втора дама“, докато съпругът ѝ е вицепрезидент, от 2009 г. до 2017 г. В този период работата ѝ включва популяризиране на обществените колежи, застъпничество за семейства на военни и кампании, свързани с превенцията на рака на гърдата. Тя започва и инициативата „Обединени сили“ заедно с първата дама Мишел Обама, която включва помощ за ветерани от войните и техните семейства за достъпа им до образователни програми и осигуряването на възможности за работа.

През 2012 г. тя публикува детска книга, озаглавена „Не забравяйте, Бог благославя нашите войски“, основана на опита на внучка ѝ, която е част от семейство на военни.

Тя е явен поддръжник на съпруга си по време на кампанията през 2020 г. и е до него по време на различни събития и кампании за набиране на средства.

COMMENTS

WORDPRESS: 0