Детски хирурзи спасиха 6 малчугани с гной в корема за седмица

Лекарите от пловдивската Клиника по детска хирургия спасиха шест деца с перитонит, постъпили при тях само за седмица. Малчуганите са били в различни в

Лекарите от пловдивската Клиника по детска хирургия спасиха шест деца с перитонит, постъпили при тях само за седмица. Малчуганите са били в различни възрасти, като най-малкият пациент е бил само на 2 годинки, а най-големият – на 12 години. При всички тях перитонитът е бил следствие от неоткрит навреме апандицит. Това съобщи шефът на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ проф.д-р Пенка Стефанова.

„Случаите на перитонит, които постъпиха при нас, са много за една седмица. Сега е отпускарски сезон и има вирусни инфекции, които протичат по същия начин – с болки, повръщане, като затова може би се пренебрегват болките в корема“, коментира проф. Стефанова. Малките пациенти пристигали в Клиниката по детска хирургия в много утежнено състояние.

„При нас дойдоха в много тежко състояние. Коремчетата им бяха пълни с гной. Децата бяха оперирани и вече са се възстановили, но това е много тежка патология, тежко излизане. По-добре да се хване в началото един апандицит преди да се перфорира. Не бива да се подценява коремната болка“, казва още ръководителят на клиниката. Някои от операциите на мъниците били доста тежки и продължавали дори по 3-4 часа. По думите на лекарите е имало случаи на „забит“ в черния дроб апандицит, в гръбнака, в малкия таз.

Само преди две седмици хирурзите от клиниката са спасили и 12-годишно момиченце. Коремът на детето започнал да расте миналия октомври, но родителите не обърнали внимание. Смятали, че детето им просто е напълняло. Стигнало се до там, че момиченцето вече не можело да се навежда, да ходи нормално, да се изхожда и изглеждало като бременна жена. В края на миналия месец детето било оперирано, като от коремчето му лекарите извадили 7-килограмов доброкачествен тумор. Заболяването е било вродено и започнало с хормонален дисбаланс. На 8 август момичето е било на контролен преглед в клиниката, съобщи още проф. Стефанова. „Тича, бяга и се чувства вече много добре след операцията. Възстановява се нормално“, обясни тя.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0