Десетки жертви при граничен сблъсък на армиите на Китай и Индия

Десетки жертви при граничен сблъсък на армиите на Китай и Индия

Най-малко двадесет индийски военни са загинали при сблъсъка с китайски войски в долината на Галуан в Ладакх. Сред тях е и полковник, съобщи Indian Tim

Най-малко двадесет индийски военни са загинали при сблъсъка с китайски войски в долината на Галуан в Ладакх. Сред тях е и полковник, съобщи Indian Times. 17 индийци са тежко ранени.

По всяка вероятност има и жертви от китайска страна, но няма официална информация. Източник на агенция ANI твърди, че повече от 43-ма китайски войници са били убити или сериозно ранени.

В официално изявление на индийските власти се казва, че насилието е в резултат на действията на Китай. Китайските власти не потвърждават данните за жертвите. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви, че Индия е преминала границата, „провокира и атакува китайски служители, което води до сериозна физическа конфронтация между граничните сили на двете страни“.

Местни индийски медии съобщават, че индийците са пребити до смърт.

Индия и Китай изпращат войски в западните Хималаи от седмици.

Азиатските гиганти имат нерешен спор за огромна част от територията по протежение на 3500 км хималайска граница, но споровете са останали до голяма степен мирни след гранична война през 1962 година, когато Индия претърпя поражение.

Индия обвинява Китай, че заема 38 000 кв. км от нейната територия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0