Депутатите решиха: Гласуваме задължително, референдумите се провеждат отделно от изборите

След близо два часа и половина разгoрещeни спорове депутатите решиха окончателно, с поправки в Изборния кодекс, че гласуването вече ще е задължително

След близо два часа и половина разгoрещeни спорове депутатите решиха окончателно, с поправки в Изборния кодекс, че гласуването вече ще е задължително и представлява изпълнение на гражданския дълг.
Настоятелното искане за това беше на депутатите от Патриотичния фронт и срещна подкрепата на колегите им от ГЕРБ, АБВ, както и на част от БДЦ, пише dnes.bg.
Така 109 народни представители ни задължиха да отидем до урните и да пуснем бюлетина за депутат, за кмет, за президент, за евродепутат, 74 бяха против, а 10 се въздържаха при гласуването.
От БСП, ДПС, „Атака“ и част от реформаторите бяха категорични, че текстът е противоконституционен. Основният им мотив беше, че гласуването е право и не може да се превръща в задължение.
„Има някакви мисли, че болната ни демокрация ще бъде излекувана с това чудодейно хапче „задължителното гласуване“, че купеният и корпоративен вот ще падне рязко, но това няма да стане“, коментира реформаторът Найден Зеленогорски.
„Правото на избор на практика е свобода, може ли да има свобода, като те задължават, това е като да задължиш някой да свири на пиано без той да иска и интересно каква музика ще чуят ушите ви, а горе-долу такава ще е музиката и от задължителното гласуване“, продължи той.
Зеленогорски предупреди, че със задължителното гласуване ще се създаде чудовище на Франкенщайн, от което след това трудно ще се освободим.
Според Радан Кънев от РБ от днешния дебат за поправки в изборното законодателство много ясно се вижда огромната пропаст между хората и т.нар. политически елит.
„Ние днес тук се занимаваме със себе си и с нещо по-лошо от себе си, с това по насилствен законодателен път да задължим хората да запълнят огромната пропаст, която сами сме изкопали“, посочи той.
Тъмносиният лидер смята, че двата основни аргумента за въвеждане на задължително гласуване – да се намали влиянието на ДПС, както и да се спре купуването на гласове, са несъстоятелни, защото нищо няма да се промени.
„Не мога да приема да се държим като стара мома, когато си търсим млади избиратели с пари, по насилствен път“, отсече той.
Според Гроздан Караджов от РБ целта на промяната е избирателят да се задължи да гласува за тези, от които е отвратен.
„Какво правите? Карате човек да отиде до урните, въпреки че не може да ни гледа, след това му казвате: „Понеже те задължаваме да гласуваш, може пък да се изхитриш да покажеш, че не искаш да гласуваш за нас, ами за това ние с хитра математиката ще те надхитрим като ти пишем гласа за най-първите, т.е. за тези, от които е най-отвратен“, каза Караджов.
Янаки Стоилов от БСП също заподозря, че с графата: „Не подкрепям никого“ в бюлетината, просто ще се преразпределят гласове в полза на една определена партия. Според него това е измама.
Той заподозря още, че с изваждането на хората от избирателните списъци, ако не са гласували на предишен вот, се цели да се намали броят на избирателите.
Четин Казак от ДПС призова мнозинството да не подхожда толкова лековато към промяната на едно основно право в задължение, защото това не се прави с обикновен закон.
„Насила хубост не става“, нека да припомня тази поговорка. Насила не може да накараш хората да те заобичат, нито да гласуват за теб, със задължение няма да си осигурите по-голяма подкрепа“, настоя той.
Според Тунджер Кърджалиев от ДПС е ясно, че въвеждането на задължително гласуване се прави с цел да се намали влиянието на ДПС, но това няма да се случи.

„Някои оратори така повишиха значението на ДПС днес, че няма как да не им благодаря! Ние сме силна партия и чрез задължителен вот няма да минимилизирате нашата сила, но можете по друг начин и това е интеграция, която съдържа признаване на идентичността“, скочи той.
Искрен Веселинов от ПФ защити поправката с мотива, че хората не ходят на гласуват отвратени от тези партии, които винаги са в парламента. След него и Валери Симеонов коментира, че изборите са се превърнали в страх и натиск, а това не трябва да е така.
Депутатите решиха също така, че референдумите вече могат да се провеждат отделно от изборите. Това стана по предложение на лидера на БСП Михаил Миков. Досега изискването бе референдумите да се провеждат заедно със съответните избори през годината. Предложението на Миков не получи подкрепата на заседанието на правната парламентарна комисия, но изненадващо то беше подкрепено от ГЕРБ в пленарната зала.
Това означава, че референдума с въпросите на Слави Трифонов ще бъде проведен през отпускарските летни месеци, а не през октомври, когато ще бъдат президентските избори. Гласоподаването през лятото ще е значително по-ниско и едва ли ще може да събере записаните в закона гласове от последните парламентарни избори.

COMMENTS

WORDPRESS: 0