Депутатите отхвърлиха идеята на БСП за намаляване на депутатските заплати

С какво един друг българин е различен от нас, че да ползва 20 дни отпуск, за да се възстанови от полагането на труд, а ние ползваме 67 дни? Клели см

С какво един друг българин е различен от нас, че да ползва 20 дни отпуск, за да се възстанови от полагането на труд, а ние ползваме 67 дни? Клели сме в Конституцията. Всички граждани се раждат равни по права. Не се допускат никакви привилегии. В това сме клели.

Това каза от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по предложението на опозицията да се ограничат депутатските привилегии. „Клели сме в законите, които трябва да спазваме. Всички български граждани ползват по 20 дни отпуска. С какво един друг българин е различен от нас, че да ползва 20 дни отпуск, за да се възстанови от полагането на труд, а ние ползваме 67 дни? Защо повечето българи се подписват срещу 800 лева заплата, а ние получаваме в пъти повече? Така не се заличава разлика в обществото. Популизъм ли е факта, че не се спазват Конституцията и законите? Вие твърдите, че трябва да получаваме по-високи заплати, за да не се стига до корупционни практики. Заплата колеги се получава не, за да не се краде, а за положен труд. Ние тук представляваме хората, които са ни избрали. Искам един от вас да излезе на трибуната и да ми каже имената на трима граждани, които са ви е избрали, и са ви заявили: Увеличавайте си заплатите на всеки три месеца. Вие не сте тук, за да защитавате правата на гражданите, а да пазите благините и парите си. Рано или късно нашите предложения ще бъдат приети. Обещавам ви го“, обърна се Нинова към ГЕРБ.

Веднага след това изказване последваха редица реплики от управляващите. Първи думата взе Славчо Атанасов от Обединени патриоти. „Всяка една опозиция предлага такива неща, но е факт, че когато БСП са били на власт не са изпълнили нищо от това, което говорят сега. Самия Георги Гергов е обяснявал, че не може да преброи червените милионери и олигарси в партията. Това днес е див популизъм. Аз имам контрапредложение – дайте да работим без въобще да получаваме заплата“, предложи той.

Веднага след него се изказа Данаил Кирилов от ГЕРБ. „От БСП пак изкривяват фактите. Тук сме обсъждали многократно тази тема. Последно това се случи при приемането на Държавния бюджет за 2018 година. Факт е, че българският парламент има най-много пленарни заседания в сравнение с парламентите на другите 28 държави членки на ЕС. Ако седим само тук по цял ден, нашите избиратели ще ни виждат само по телевизията. Нашата работа е свързана с обикаляне на избирателните ни райони. Имам разпечатка от гласуванията в този парламент. От 1000 гласувания г-жа Нинова е участвала в 37. Това са 3,7% и по тези изчисления заплатата й трябва да бъде 110 лева и 20 стотинки. Всичко над 111 лева по Кодекса на труда трябва да е незаконна заплата“, разкри Кирилов.

„Това, което се върши днес тук, е пълна глупост. Изгубихме цял един ден за пълни глупости, вместо да свършим полезна работа за хората. Правят се опити за насаждане на омраза към депутатите. Колеги, като са ви толкова големи заплатите, раздавайте ги на бедните и не унижавайте българските депутати. Онзи ден се видях с един голям поет – комунист. Няма да му кажа името, защото е голям. Няма пари да си оперира пердето на окото, жена му също. Разплаках се и му оставих пари. Вие тук не спирате да подронвате авторитета на най-голямата българска институция. Не спирате да говорите глупости. Не ми говорете за КТБ, защото ще извадя списъка на всички ви, които сте ходили при Цветан Василев. На мен всяка стотинка ми е кристално чиста. Върнете децата си от Америка и да ги пращаме на бригади в Кърджали да берем тютюн. Дарявайте парите си на бедните и онеправданите“, призова Вежди Рашидов опозицията.

След бурното начало на дебатите страстите в пленарна зала се успокоиха и депутатите преминаха към гласуване на предложението на БСП. Гласуваха 168 народни представители, като „за“ бяха 65, „против“ – 48, а „въздържал се“ – 55. По този начин предложението на опозицията не бе прието.