Депутатите одобриха доброволната военна служба

Всеки български гражданин до 40 години ще може да служи в доброволния резерв на въоръжените сили.  Това решиха депутатите, които одобриха на

Всеки български гражданин до 40 години ще може да служи в доброволния резерв на въоръжените сили. 

Това решиха депутатите, които одобриха на първо четене промените в закона за резерва на въоръжените сили по предлжение на министър Красимир Каракачанов. При гласуването БСП се въздържа.

Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще преминават по 300 души.
Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв. През първите три месеца ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите – изпълнение на задачи във военните поделения.

Това е първа стъпка към връщането на наборната военна служба обявиха от ВМРО.

Приетите текстове дават възможност за доброволна военна служба в рамките на от 1 до 6 месеца във формированията на Българската армия. Преминалите това обучение придобиват специалност и се зачисляват в доброволния резерв. Придобиват и правото да постъпят на кадрова военна служба без за това да преминават през нарочен конкурс. В същото време имат предимство при равни условия за постъпване на работа в системата на Националната сигурност и др.

В пленарната зала заместник-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ВМРО Борис Вангелов защити промените.

Днешното предложение, което гледаме за резерва, е много правилно, защото тези, които сме служили в армията, ставаме все по-възрастни и няма да има резервисти и запас. Затова тази стъпка е навременна и изцяло в полза за българската армия, заяви той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0