Деница Златева: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб в сравнение с тези, които можехме да получим

"Предложенията към българската страна за нашия еврокомисар започнаха с един много по-важен ресор - Върховен представител по външна политика и

Деница Златева: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб в сравнение с тези, които можехме да получим

„Предложенията към българската страна за нашия еврокомисар започнаха с един много по-важен ресор – Върховен представител по външна политика и сигурност. Премиерът Борисов го отхвърли, защото този ресор не разпределял средства“. Това каза зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че след това се е заговорило за ресор „Земеделие“, което е ключова политика в общите политики на ЕС, пише агенция Cross.

„И тук аргументът на премиера беше, че средствата там са предварително разпределени и този ресор не представлява интерес за нас. Всички европейски средства в рамките на ЕС следват ясни правила за разпредление и не се раздават от джипове при служебни пътувания“, заяви Златева. Зам.-председателят на левицата коментира още, че новият ресор на Мария Габриел, в сравнение с тези, които получиха други източноевропейски страни – Румъния – транспорт, Полша – земеделие, Хърватия – разширяването, което беше един от основните приоритети на българското председателство, е по-слаб.

„Безспорно ресорът, който България получи е значим в рамките на общия бюджет на ЕС, защото е третият по ресурс, но в сравнение с първоначалните възможности, които имахме, е по-слаб. Още повече, че България е на предпоследно място в ЕС по ниво на внедряване на иновации, и да се надяваме, че това, че имаме комисар, който отговаря за иновациите и младежта ще доведе до по-приоритетно използване на средствата у нас“, заключи Деница Златева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0