Двама миньори пострадаха тежко при срутване в рудник

Двама миньори тежко пострадаха при поредното срутване в рудник "Ораново", станало рано тази сутрин около 4.30 часа. Земна маса се е свлякла и е затруп

Двама миньори тежко пострадаха при поредното срутване в рудник „Ораново“, станало рано тази сутрин около 4.30 часа. Земна маса се е свлякла и е затрупала 37 и 41-годишни копачи. Спасителната акция е продължила близо 2 часа, линейки от Симитли и Благоевград са пристигнали бързо пред рудника и в момента пострадалите миньори се обработват в Спешно-приемно отделение – Благоевград. 37-годишния миньор е със счупени 2 крака, а колегата му е със счупен таз. Няма опасност за живота им.

При 42-годишният миньор Емил Петлешки от село Полето, докторите са установили счупен лумбален прешлен и се транспортира с реаномобил до „Пирогов“.

Другият пострадал, 37-годишният Йордан Петров е от село Полена, като той е с фрактури на двете подбедреници и е настанен за лечение в ортопедия на частната благоевградската болница „Пулс“. За него също сме дали предписание да бъде транспортиран за столична клиника, но трябва да вземем неговото съгласие, каза д-р Огнян Митев, шеф на МБАЛ-Благоевград, цитиран от Агенция „Монитор“

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов отново алармира: „Преди 3 години загинаха 5 млади мъже. Още тогава казах, че тази мина няма бъдеще и трябва незабавно да се затвори. От години тук не се спазват условията за безопасен труд. Преди 6 години загинаха други няколко млади мъже. Сега пак ще се вдигне шум и после всичко ще тръгне по стария начин, а не бива така“.

Екип от Министерството на енергетиката, както и специалисти от Института по труда вече се намират в рудника и заедно с полицията участват в изясняване причините за аварията. Припомняме, че на 16 юли 2013 година също стана срутване в същия рудник. Миньорите Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване. Двама от тях бяха затрупани от скали и кал, а на другите двама беше преграден достъпът до изхода от галерията.  49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт по време на издирвателната акция, на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му.

Снимка: „Монитор“

COMMENTS

WORDPRESS: 0