ДБ има сигнали за полицейски чадър на вота и злоупотреби в „Александровска“

"Демократична България" има сигнали за полицейски шефове, които са били "чадър" на купувачи на гласове по време на парламентарните избори, както

„Демократична България“ има сигнали за полицейски шефове, които са били „чадър“ на купувачи на гласове по време на парламентарните избори, както и за злоупотреби в „Александровска болница“ за 80 млн. лева.

Това стана ясно от думите пред бТВ на лидера на ДСБ и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов.

„По време на изборите имахме много сигнали, но не остана време да ги внесем в парламента. Не са остарели, от последната година са“, каза още той.

Сигналите са за това, че полицейски началници са действали като партийни секретари на ГЕРБ и като „чадър“. Надяваме се, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще махне този „чадър“, за да се пресече купуването на гласове, обясни лидерът на ДСБ.

Той даде пример с Пловдив, където „се е управлявала цяла една система от 4-5 други области и директно са се покровителствали купувачи на гласове. Полицаите имат списъци на купувачите и ги селектират: Тези са наши, не ги пипайте„.

По думите му „Демократична България“ ще съдейства, за да се пресекат порочните практики.

Злоупотреби в най-старата болница в България

Атанасов призова да се провери как се управлява здравеопазването, „защото разполагаме със сигнали за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в най-старата болница в България – Александровска“. По думите му през последната година болницата се е разпоредила с 80 млн. лева без разрешение на Борда на директорите, „което си е казус за прокуратурата“.

Съпредседателят на „Демократична България“ обясни, че сигналите не са оповестявани досега, защото партията не е имала доверие на прокуратурата и на правителството.

„Не съм привърженик на временните комисии. Понякога се създават с цел пиар“

Не съм привърженик на временните комисии, които понякога се създават с цел пиар, но парламентарната комисия има задача да контролира и когато констатира каквито и да е данни за извършени престъпления, има прокуратура, каза ген. Атанас Атанасов за временната комисия по ревизията.

Относно твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски на заседания й Атанасов заяви, че това е върха на айсберга.

„Шпицкомандата на ГЕРБ и в пленарната зала, а после и на заседанието на комисията, действаше безскрупулно, за да пречат по всякакъв начин да се работи. Как имат право да се държат хулигански“, категоричен е бившият депутат.

Според него няколко факта са очевидни от изнесените случаи – „за договарянето за надуване на изкуствени обороти за субсидии и това е проверимо, за обръчите от фирми, за Автомагистрали АД, за конкурсите за обществени поръчки, лошото качество на магистралите“.

Служебното правителство – шарено и балансирано

Той определени служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, като солидно, шарено и балансирано: „Има хора, които са свързани с левицата и хора, които са свързани с десницата. Радев очевидно се опитва да покаже, че иска да е обединител на нацията“.

По думите му кабинетът, сформиран от Радев, има основна задача – да организира и проведе честни избори заедно с ЦИК.

COMMENTS

WORDPRESS: 0