ДБ би участвала в подкрепен от ГЕРБ и ДПС кабинет, но с друг мандат

"Демократична България" би участвала в кабинет на "Има такъв народ", стана ясно от думите на съпредседателя на дясното обединение Атанас Атанасо

„Демократична България“ би участвала в кабинет на „Има такъв народ“, стана ясно от думите на съпредседателя на дясното обединение Атанас Атанасов в сутрешния блок на bTV.

„Бих казал, че сега Слави Трифонов и неговата формация са на ход. Имаме готовност, ако бъдем поканени за преговори, да обсъдим мнозинство и правителство, което да отстрани Борисовата държава от власт“, заяви той.

Според него кабинет с мандата на ГЕРБ е изключен, тъй като ГЕРБ е в политическа изолация заради корупционното управление.

Той допусна и друго: бъдещ кабинет с широка парламентарна подкрепа, вкл. с гласовете на БСП и ДПС. Но уточни, че десните категорично не биха подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или БСП.

„Това кой ще гласува за него (правителството – б.р.) е свобода на всеки един в парламента, заяви Атанасов. – Не можем да изгоним БСП от залата, ако подкрепят правителство, в което ние участваме, това е тяхно право.“

По думите му днес в България проблемът не е ляво-дясно, а статукво-борба с корупцията. Убеждението на всички нови парламентарни сили, без ГЕРБ и ДПС, било, че трябва да се създаде мнозинство и правителство, което да ликвидира корумпираната държава.

„Едно е някой да даде подкрепа, натискайки зеления бутон, друго е да има свои министри и да диктува политики“, добави той и не изключи възможността „да изберем едно правителство с 240 гласа като нищо“.

Попитан би ли приел парламентарна подкрепа от ДПС, Атанасов отговори:

„След БСП отидохте на ДПС. А да ги изгониме от залата, когато гласуват?“

Той обобщи, че ДБ биха участвали в правителство с ясна антикорупционна програма и с министри, които работят за тази програма. А кой ще гласува в зала, било друга тема.

Атанасов коментира още, че в момента се борят две тенденции и не се знае коя ще победи. Едната е да се състави мнозинство анти-ГЕРБ, а втората – служебно правителство на президента Радев и бързи предсрочни избори. Ако бъде формирано мнозинство при избора на председател на Народното събрание и започнат преговори за правителство, това вероятно би дало шансове на първия вариант.

COMMENTS

WORDPRESS: 0