Дачич призна, че е сбъркал: Реагирах на думи, които Борисов не е изричал

Дачич призна, че е сбъркал: Реагирах на думи, които Борисов не е изричал

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега - вицепремиерът и министър на външните работи Иви

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега – вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Захариева е подчертала пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската ѝ интеграция, обяснила Захариева пред сръбския си колега.

“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия“, казал Дачич на срещата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0