Дариткова: БСП искаха пазарлък за субсидиите

Правителството предложи субсидия 1 лев с оглед обществените очаквания и с оглед на това, че темата витае в общественото пространство още от 2016 годин

Правителството предложи субсидия 1 лев с оглед обществените очаквания и с оглед на това, че темата витае в общественото пространство още от 2016 година. Демокрацията значи народовластие, а народът предложи и реши чрез референдума партийната субсидия да бъде 1 лев. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
В рамките на приетия законопроект всяка една партия внесе своите предложения и всички направиха това, което смятат, че е подходящо и полезно. Освен ДПС, която предложи 0 лева, никоя друга партия не е направила предложение, различно от 1 лев. Затова, след като видяхме предложението на ДПС, ние ги поканихме и обсъдихме възможността субсидията да бъде 1 лев и да се възстанови възможността за субсидиране от юридически лица. БСП ни поканиха на един пазарлък, без да е ясно какво точно предлагат, а ДПС внесоха предложението си в Народното събрание. Ние спазваме Конституцията и правилника на Народното събрание и обсъждаме законодателни предложения, когато имаме възможност да се запознаем с тях предварително. БСП внесоха своите законодателния предложения в късния следобед вчера и от тогава не са ни канили на разговор, заяви Дариткова.
Според нея изсветляването на даренията от юридически лица ще помогне за прозрачността на процеса и ще допринесе демокрацията да стане реална. Има строго изискване партиите да декларират всичко пред Сметната палата, ще се поддържа регистър и отговорността ще бъде на партията, дари да приеме едно дарение или не, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.
По повод думите на Крум Зарков от БСП, че това е атентат към демокрацията Дариткова отбеляза, че демокрация означава народовластие. След като народът се произнесе на референдум, не виждам заплаха. Защо БСП са изключително толерантни към финансиране от малоимотни граждани, а са против официалното финансиране от фирми, заяви Дариткова.
По думите ѝ законовите промени за партийните субсидии ще направят прозрачно финансирането на политическите партии.
Тя коментира и случая с 6-годишната Мария, родена със Синдром на Даун, която почина, без да дочака лечение. Поемаме ангажимент да направим изслушване на управителя на НЗОК в Комисията по здравеопазване, за да може да се види какво е свършено през трите месеца, откакто Фондът за лечение на деца е към Здравната каса. Надявам се, ако има административен дефицит, той да бъде запълнен, защото дефицит на средства няма. Трябва да се оптимизират административните процедури, за да получи всяко дете най-доброто лечение, заяви Даниела Дариткова.