Даренията от бизнеса за партиите вероятно ще бъдат забранени?

Забрана за дарения за партиите от бизнеса ще гледа парламентът в първия си работен ден. Проектът за промени в Закона за политическите партии е н

Забрана за дарения за партиите от бизнеса ще гледа парламентът в първия си работен ден. Проектът за промени в Закона за политическите партии е на Обединени патриоти и ще бъде гласуван на първо четене. Текстовете предвиждат физически лица да могат да дават не повече от 10 хил. лв. на година. Текстът беше внесен в последния работен ден преди коледната ваканция на парламента и до ден днешен не беше придвижен в комисии.

В проекта е заложено държавната субсидия на партия да не надхвърля 6 млн. лева годишно. Валери Симеонов, чийто подпис е първи под законопроекта заяви през декември, че не е нормално партиите да получават свръхфинансиране от държавата и да държат парите на депозит, да строят джамии или да издържат телевизии, вместо да ги използват по предназначение. Той не уточни кои партии има предвид, но единствената партия с влог е ГЕРБ, а БСП дава пари от субсидията си за телевизията си БСТВ.

При гласуваната субсидия за партиите от 8 лв. мярката би засегнала ГЕРБ и БСП, които през 2020 г. трябва да получат съответно 9 178 336 лв. и 7 643 920 лв. Останалите парламентарни партии са далеч под бариерата от 6 млн. лв.

По искане на ДПС през лятото бе отменена забраната партиите да получават дарения от юридически лица, за да се компенсира намаляването на субсидията от 11 на 1 лев на глас, което бе инициирано от премиера Бойко Борисов. Премиерът се позова на референдума през 2016, който не събра достатъчно гласуващи, за да станат решенията му закон. Това беше предшествано от разкрития от “Шоуто на Слави”, че Министерството на финансите е превеждало по-голяма субсидия от определените 11 лв. на глас, заради “несъвършенство” на закона.

След скандали при гласуване на държавния бюджет субсидията бе увеличена на 8 лева на глас, но възможността за финансиране от бизнеса остана.

Очаква се ГЕРБ да подкрепят текстовете за даренията, но да се противопоставят на тавана за субсидията. Това се разбира и от становище на Министерството на финансите, което е против тавана.

COMMENTS

WORDPRESS: 0