Данаил Кирилов поиска ВСС да освободи съдия Миталов, уличен в корупция от САЩ

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска от Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи от длъжност съдията от Специал

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска от Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Миталов стана първият българин със забрана за влизане в САЩ заради „участието му в сериозна корупция“ който беше уличен в корупция от САЩ.

До момента от Държавния департамент на САЩ не са представили доказателства и не е ясно за каква корупционна дейност става дума В писмото си до ВСС министър Кирилов твърди, че Миталов е накърнил престижа на съдебната власт.

Името на Миталов стана известни с казуса покрай обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов. Миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая пък Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава“, се казва в предложението на Кирилов.

Кирилов пише в писмото си, че престижът на съдебната власт е накърнен и от произнасянето на Миталов не по искането за цялостна отмяна на забраната за напускане на страната, а за определени дати, което не е поискано дори от защитата. Министърът също напомня, че Миталов не е поискал становището на наблюдаващия прокурор за пускането на Малинов да пътува до Москва, като по думите му, съдията е „иззел“ компетентността на прокурора.

„Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона. Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност“, мотивира се министър Кирилов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0