Гюлен е готов на екстрадиция, но отново отхвърли обвиненията на Анкара, че е свързан с опита за преврат в Турция

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в Съединените щати и когото турският президент Реджеп Ердоган обвини за неуспешния опит за преврат, зая

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в Съединените щати и когото турският президент Реджеп Ердоган обвини за неуспешния опит за преврат, заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговото екстрадиране, съобщава БНТ. Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с преврата в Турция. Веднага след потушаването на преврата властите в южната ни съседка настояха правителството на Съединените щати да екстрадира Гюлен. Държавният секретар Джон Кери заяви, че официално искане от Анкара не е постъпвало.

Междувременно в Истанбул отново беше въведено извънредно положение. Хиляда и 800 спецполицаи са разположени в най-многолюдния турски град. Те имат нареждане да свалят хеликоптери, които излитат без разрешение. По улиците има засилени полицейски патрули. Тази нощ десетки хиляди привърженици на Ердоган и правителството участваха в демонстрации в цялата страна.
Министерството на вътрешните работи съобщи, че при опита за преврат от петък срещу събота са загинали най-малко 290 души. По време на операция в един от истанбулските квартали, полицията намери тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници. Прокуратурата в Истанбул е започнала разследване по възможен „опит за преврат и гражданска война“. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм призова народа си да излезе по улиците на цялата страна, за да отпразнува демокрацията и победата над опита за преврат. Той призова турците да останат спокойни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0