Гурбетчиите пращат 7 пъти по-малко пари

Гурбетчиите пращат 7 пъти по-малко пари

Българите, работещи зад граница, пращат над седем пъти по-малко пари на своите близки в родината в сравнение със сумите, превеждани преди пандемията.

Българите, работещи зад граница, пращат над седем пъти по-малко пари на своите близки в родината в сравнение със сумите, превеждани преди пандемията. През май гурбетчиите са изпратили 16,2 млн. евро на роднините си в страната при 122 млн. евро за същия месец на 2019 г. показват данни на БНБ.

Получените през май средства от българи в чужбина са почти толкова, колкото и през май миналата година. И през април получените пари от емигрантите бяха колкото година по-рано. Оказва се, че повече от година след началото на пандемията тя не им позволява да изпращат толкова пари, колкото преди кризата.

Мерките срещу разпространението на COVID-19 по света принудиха много българи да се върнат в родината. Те не бързат да се връщат в чужбина и продължават да работят от България. За първите пет месеца на годината получените от емигранти суми са 70,1 млн. евро, показват данните на БНБ.

Това е с 458,8 млн. евро или с 87,6% по-малко спрямо същия период на 2019 г., когато все още нямаше пандемия. Традиционно най-много пари изпращат българските емигранти в Германия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0