Грипните ваксини пристигат в края на октомври

Грипните ваксини пристигат в края на октомври

Очаква се в края на октомври да бъдат доставени първите дози противогрипни ваксини. Това каза д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение п

Организатор на събитието е БСИМ. По думите му желаещите да се ваксинират трябва да го направят до края на ноември. Очаква се в страната ни да се доставят 180 хиляди дози.

Грипът не трябва да се подценява, подчерта Цеков и посочи, че всяка година до 20 на сто от всички хора се разболяват от грип. Рискът децата да се заразят с грип е много по-голям отколкото да се заразят с COVID-19, допълни той.

Смъртността от грип варира в зависимост от вирулентността на щама. Всеки пети от хоспитализираните заради грип е над 65-годишна възраст, а всеки трети от тях след преболедуването е с влошено здраве. Смъртността от грип може да достигне 2-3 на сто сред населението. Близо 30-40 хиляди са смъртните случаи от грип в Европа на година, каза още той. По думите му за хора с хронични заболявания разболяването от грип може да завърши фатално.

Необходимо е да се разшири ваксинационният обхват сред хората над 65-годишна възраст, допълни Цеков и посочи, че целта в близките няколко години е България да осигури противогрипни ваксини за близо 400 хиляди души в рамките на програмата за безплатно ваксиниране. Миналата година безплатно са били ваксинирани близо 120 хиляди души, като общият брой на ваксинираните е бил около 300 хиляди, каза още той, но посочи, че тази година ще има известен проблем в осигуряването на необходимия брой ваксини.

Най-добър обхват с противогрипни ваксини има в Корея, Мексико, Англия и САЩ, а в България той е едва 2 на сто, допълни още д-р Валери Цеков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0