“Гражданска отговорност” скача до 1000лв.

Застраховката "Гражданска отговорност" скача до 1000 лева, сумата е изчислена по системата „бонус малус". Експерти, които я подкрепят, казват, ч

Застраховката “Гражданска отговорност” скача до 1000 лева, сумата е изчислена по системата „бонус малус”.

Експерти, които я подкрепят, казват, че в страните, където тя е въведена, катастрофите намаляват драстично. Според скептиците обаче с нея може да се злоупотребява, предава Нова тв.

В момента „Гражданска отговорност” се изчислява като се започне от мощността на автомобила, опита и възрастта на водача, населеното място, в което се движи колата, и предназначението й.

С въвеждането на новата система „бонус-малус” ще бъдат въведени досиета както на шофьорите, така и на самите автомобили – кой, кога и как е участвал в пътнотранспортни произшествия.

Спрямо тези досиета ще се изчислява застраховката. Така сумата при хулиганите на пътя може да достигне до над 1000 лева, докато намаленията за примерните водачи – до 40%.

Докладът с предложения за „бонус-манус” системи, представен пред Комисията за финансов надзор, е изготвен от чуждестранен консултант и направен въз основа на данни на „Пътна полиция” и Гаранционния фонд.

Всяка система е организирана по различен начин и включва различни показатели.

В Германия, например, има 138 милиона комбинации, с които да бъде изчислена сумата.

Там катастрофите са намалели с 13%. Водачите ще могат да попадат в един от 25-те класа шофьори спрямо своето досие на пътя.

Произшествията ще се разделят в седем категории спрямо тежестта на инцидента. Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи, макар и добър, моделът е закъснял. За изправните шофьори новият модел е добре дошъл, стига обаче да се изчислява справедливо.

Тепърва предстои отговорните институции да прочетат и анализират 95-те страници на доклада, предлагащ 11 варианта на модела.

Той ще бъде оценен от Транспортното министерство и МВР.

Финалният вариант ще бъде избран от Комисията за финансов надзор, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на вътрешните работи, като общественото  обсъждане ще бъде инициирано през септември тази година.