Гори катедралата „Нотр Дам“ в Париж, куполът и покривът ѝ рухнаха

Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж и срути върха ѝ, което е наложило евакуацията на хората оттам, предаде "Франс прес", цитиран от "Дневни

Пожар избухна в катедралата „Нотр Дам“ в Париж и срути върха ѝ, което е наложило евакуацията на хората оттам, предаде „Франс прес“, цитиран от „Дневник“.
Пламъците бушуват над час, обхващайки купола на прочутия парижки храм. Няколко видеоклипа в социалните мрежи показаха как той рухва. Според свидетели на „Ройтерс“ се е сринал и целият покрив.
Няма данни за пострадали. Властите все още разследват причината.
Френският президент Еманюел Макрон отмени планирано обръщение до французите заради „ужасния пожар“. Бе предвидено Макрон да изложи мерки заради исканията на „жълтите жилетки“, но в момента се очаква да пристигне пред катедралата. „С тъга виждам днес как тази част от нас изгаря,“ написа още Макрон в „Туитър“.
Американският президент Доналд Тръмп също написа в „Туитър“, че е „ужасно да се гледа мащабният пожар“ в катедралата.
Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата, които текат и в момента.
Пламъците са се разразили около 19:50 ч. местно време. Според в. „Фигаро“, цитиран от БТА, пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата. Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто две кули сега се издига гъст дим.
Според агенция „Ройтерс“ полицията смята случилото се в катедралата от 12 в. за инцидент, а не за умишлен палеж.
Районът около катедралата – централен и изпълнен с туристи – е отцепен.

Снимка: Reuters