Горанов очаква България да приеме еврото на 1 януари 2023 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов очаква България да приеме еврото за своя валута на 1 януари 2023 г.  В интервю за Дарик радио Горан

Министърът на финансите Владислав Горанов очаква България да приеме еврото за своя валута на 1 януари 2023 г. 

В интервю за Дарик радио Горанов заяви, че реалистичните срокове страната ни да влезе в т.нар. „чакалня“ за еврозоната са до края на април 2020 г.

Според мнението на финансовия министър, заради валутния борд и фиксирания валутен курс, България няма причина да стои в ERM II, но такива са правилата и там престоят е минимум две години.

Горанов очаква две години да е срокът, в който да стоим в ЕRM II – и ако през април 2020 г. влезем в ERM II, на 1 януари 2023 г. е логично да осъмнем с евро валута.

Думата на 2019 г. е растеж. ERM II ще бъде думата на 2020 г. – прогнозира той.

Растежът се мери като съотношение на миналото и настоящето – порасна икономиката на страната, кредитният ни рейтинг, нараснаха доходите, порасна мандатът на сегашното правителство, общо взето България се движи в правилната посока и това е удовлетворяващо. Очакваме тази година икономиката да реализира ръст от 3,6 %, който е един от най-добрите в ЕС, каза Горанов.

Според финансовия министър това няма как да не ни радва, особено в контекста на сътресенията в глобалния свят, търговските напрежения между САЩ и Китай, между САЩ и някои европейски страни и Брекзит, който също се отразява на очакванията за развитието на европейската и световната икономика.

Процесът за присъединяването на България в ERM II се движи според предварителните консултации с нашите европейски партньори, коментира още Владислав Горанов.

Той обясни, че след проверката на шестте банки от ЕЦБ, е имало необходимост две български банки да засилят капиталовите си буфери, като е отнело малко време те да разработят своите планове и да бъдат утвърдени от ЕЦБ и от БНБ. В момента текат сроковете, в които тези планове ще бъдат изпълнени.

Горанов обясни етапите на процеса по присъединяването, като припомни, че през лятото на 2018 г. нашата страна е подала сигнал, че искаме да се присъединим едновременно към ERM II и да установим тясно сътрудничество с банковия съюз, с ясните ангажименти, които страната е готова да поеме. Сега изчакваме положителна оценка на ЕЦБ за изпълнението на плановете за увеличението на капиталовите буфери на двете наши банки.

„Подаването на заявление за участие във Валутно-курсовия механизъм е описано ясно в нормите на ЕС и на ЕЦБ – това е един лист хартия, той се разглежда обикновено в петъчен ден, като решението се взима в същия ден – това не е процес, който трае с месеци, решението се взима от всички държави членки“ – твърди финансовият министър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0