Горанов: Не нося вина, че Божков и хората му дължат 700 млн. лева

Горанов: Не нося вина, че Божков и хората му дължат 700 млн. лева

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че се е срещал с бизнесмена Васил Божков и са обсъждали хазартните закони. На брифинг в Народното съб

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че се е срещал с бизнесмена Васил Божков и са обсъждали хазартните закони. На брифинг в Народното събрание той посочи, че нито една от промените в хазартното законодателство, одобрена от ГЕРБ, не е била, за да облагодетелства някого. Повод за брифинга бяха остри нападки срещу финансовия министър, които тази сутрин след известно време на затишие отправи бизнесменът Васил Божков в телевизионно интервю от ОАЕ, където се намира. В интервюто Божков наричаше министъра „Влади Горанов“ и поиска оставката му.
Горанов потвърди стари свои тези, че не е имал правомощия да контролира действията на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), и направи множество паралели между поведението на Божков и друг български бизнесмен, който обвинява и се защитава от чужбина, но не се явява пред българското правосъдие.
В интервюто Васил Божков обяви, че много пъти са говорил с финансовия министър, разменяли са си и есемеси.
„Никога не съм твърдял, че не познавам Васил Божков, и не виждам нищо лошо в това, тъй като съм срещал в моя кабинет и господин Валентин Златев, и Кирил Домусчиев, и много други хора, които са изградили успешен бизнес в България“, обяви Горанов.
Продължаваме да готвим изменения в законодателството, свързано с хазарта, но нито една от промените от 2015 г насам не са свързани с нечие облагодетелстване, посочи той.
По-рано тази сутрин в интервю пред Би Ти Ви Васил Божков обяви: „Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел – пак да си подава оставката.“
Нямам никакви притеснения, всичките разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите хазартни собственици, най-честата тема е свързана с настояването му за изравняване на режимите за онлайн и офлайн хазарта, обясни Горанов. Допълни, че тези искания не са получили подкрепа от управляващата партия и Министерството на финансите, в резултат на което и „заради грешното прилагане на закона, са се натрупали тези задължения“ (700 млн. лв. заедно с лихвите – бел. авт.). Многократните настоявания от негова страна за изравняване на ставките за онлайн и офлайн хазарта не срещнаха нашата политическа подкрепа и не се състояха, заключи министърът.
На въпрос, свързан с поисканата му от Божков оставка, Горанов посочи, че не разбира аргументите му да я иска. Не нося вина, че негови служители заедно с членове на Държавната комисия по хазарта са прилагали грешно закона и се дължат 700 млн. лв., обяви той. „Ако той, странно за мен се изрази, е получил консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже и ще понеса отговорност“, обяви Горанов.
Финансовият министър съобщи, че продължават действията на Държавната комисия по хазарта, свързани със събирането на вземанията на държавата, и „ако някой претендира, че е изряден, да бъде така добър да си плати задълженията“.
И в момента, ако иска, господин Божков може да плати това, което не е платил навреме, защото милиарди са генерирали фирмите, свързани с него. След като плати, ще има моралното и нормативното основание да претендира пред комисията по хазарта и за продължи своя бизнес, обяви Горанов. През март ведомството отне лиценза на „Еврофутбол“ и тогава бе обявено, че връщането му може да бъде поискано след плащането на дължимите суми, срокът за което е три месеца.
Министърът за пореден път защити тезата, с която отхвърля от себе си отговорността за действията на хазартната комисия, като обясни, че той е назначавал председателя й, но тя е самостоятелен и колективен орган и никъде в Закона за хазарта не са вменени функции на министъра на финансите. Отново изреди, че в комисията представители имат различни институции, сред които ДАНС, НАП, Министерството на икономика, Министерството на правосъдието и други. Посочи, че единственото, което можел да направи след сигнала за платени от фирми на Божков занижени такси, е да възложи на подчинената му финансова инспекция ревизия на комисията. И след като тя установила, че комисията е прилагала „негодно и некоректно“ Закона за хазарта, съгласувано с колегите си от другите ведомства е подменен съставът на комисията.
Обяви, че „кризата в хазарта“ е започнала с междуособици сред участници на пазара, сменено е ръководството и е започнала процедура по начисляване на несъбраното от бюджета. „Тези актове минаха съдебен контрол и са в сила и всеки, който иска да е коректен, да си внесе тези 700 млн. лв. и за него тази тема ще отпадне. Друг е въпросът, че има много други обвинения, несвързани със собствеността на Божков в хазартните фирми, които аз няма да коментирам“, посочи Горанов. Допълни, че Министерството на финансите по нито един закон не разполага с правомощия да налага запори.
„Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски?“
Това попита на свой ред Горанов в отговор на въпрос-констатация от журналист, след като Васил Божков обяви, че и преди, и сега мутрите са едни и същи, но разликата била в съществуването на депутата от ДПС Делян Пеевски, който „дърпа конците в сянка“. Посочи, че е имал среща с депутата от ДПС през 2010 г., за която знаят всички, и обяви, че дали някой е на някого е много лесно да се съди по делата. „Аз и за вас много неща мога да твърдя, но не е коректно, защото не е истина“, коментира още той на въпроса от медия.
Ако ме видите да правя законодателни инициативи, свързани с медии или други сектори, с които Пеевски има връзка, може лесно да ме упрекнете. Но да твърдите този е на този… Посочи, че е бил народен представител от два района и с едно прекъсване през 2014 г. е бил министър на финансите и не смята, че с което и да е свое действие е позволил да постави интересите на конкретен бизнесмен над тези на държавата.
В отговор на въпрос, свързан с констатацията на Васил Божков, че България се управлява от хунта, Горанов отговори, че това е причината да прави при цялото си изказване сравнения с друг бизнесмен, също избягал в чужбина. Неслучайно търся аналогия с други обвиняеми, които не намират кураж да застанат пред правораздавателната система, посочи той.
За твърденията, че някой на някого е отнел бизнеса, основания може да се търси в политическото решение за монополизиране на лотарийните игри от държавата, обяви Горанов в отговор на репликите на Божков, според които и днес България се управлява от мутри, които отнемат бизнеса, които днес той вижда в лицето на „прокуратура, ДАНС и НАП“.
Вместо да се сипят подобни обвинения, аз препоръчвам на всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, да ги оправи и по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да е преследван от наказателните власти.
На няколко пъти направи паралели с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, макар и да не го назова по име, който, като получил обвинение, започнал да твърди, че липсва правова държава, и не иска да се изправи пред конституционно уредените институции, които могат да уредят този спор.
Министърът не каза колко чести са били разговорите с Божков, дали е информирал за тях и тяхното съдържание премиера Бойко Борисов, дали е запознавал Божков с членове на комисията по хазарта, пише „Дневник“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0