Главният прокурор: Около училищата са хванати сериозни количества наркотици

Горд съм, че имам възможността да отчета пред вас дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината. Това заяви главният прокурор Иван Гешев

Горд съм, че имам възможността да отчета пред вас дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите от Комисията по правни въпроси, на която представи доклада за дейността на държавното обвинение. Той отново повтори, че прокуратурата иска да води диалог с всички институции и власти. За да отчита добри резултати, трябва да се води такъв диалог, каза главният прокурор.

„Такъв доклад се изготвя за пръв път. Той е качен на страницата на Прокуратурата в интернет и предполагам, че всчики сте запознати с него. Затова само ще очертая жалоните на този доклад, за да има повече време за въпроси към мен.“

Проверени са над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки.

„Делата за корупция са 2 282, като новообразуваните са 525, пише в доклада. Осъдените и санкционираните са 156, а 22-ма са били оправдани. От началото на годината до края на август прокуратурата е наблюдавала 15 дела за полицейско насилие. Няма внесени обвинителни актове в съда“, обяви Гешев.

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е управление на МПС след употреба на наркотици.

„Проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт. 90 са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици. През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока“, заяви Гешев.

„Искам да спомена и проверките на Върховната административна прокуратура за незаконни отпадъци, за нерегламентирано изгаряне на боклуци в ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Брикел“ и „Сливен“, проверките на ВиК мрежата и иззетите антики на укриващия се в Дубай Васил Божков“, каза още главният прокурор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0