Номинираният за главен прокурор Иван Гешев: Нямам асансьор до хола, жена ми има таван до Софийския затвор

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев: Нямам асансьор до хола, жена ми има таван до Софийския затвор

Нямам асансьор, който да стига до хола ми. Няма от какво да се притеснявам, няма от какво да се срамувам.  Това заяви номинираният за поста на Со

Нямам асансьор, който да стига до хола ми. Няма от какво да се притеснявам, няма от какво да се срамувам. 

Това заяви номинираният за поста на Сотир Цацаров зам.-главен прокурор Иван Гешев по БНТ. Кандидатурата му бе издигната вчера единодушно от прокурорската колегия към ВСС.

Номинацията от всичките 11 члена на ВСС означава огромно доверие към мен и аз нямам право да излъжа това доверие. Срещу него стои отговорност, а аз не съм човек, който бяга от битки и отговорност. Залогът тук е много голям – оцеляването на всякакви олигарси, мутри, срещу които ние водим дела, обясни Гешев.

Той обясни, че е приел номинацията за главен прокурор, защото не може да позволи да отиде на вятъра труда на колегите му до този момент. Искам прокуратурата, отворена към проблемите и болките на хората, заяви Гешев.

Той очаква срещу него да се формира кръг от олигарсите на прехода, „които са в ареста или предстои да влязат в ареста“.

Гешев подчерта, че не се притеснява от калта, която ще се изсипе върху него и допълни, че разполага с ипотекирано жилище в квартал „Волуяк“, а жена му – с таван до Софийски централен затвор.

Прокурорската колегия на ВСС издигна зам.-главния прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров на пленум на Висшия съдебен съвет днес.
Гешев е номиниран единодушно от целия състав на колегията – от всички 11 членове. Кандидатурата на Иван Гешев е подкрепена и от обвинител № 1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина. Под кандидатурата на Гешев са се подписали и Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.
Гешев е заместник на главния прокурор от юли 2018 г., като отговаря за Върховната касационна прокуратура.
Той е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му.
Окончателният списък с номинациите ще стане ясен на 29 юли, а наследникът на Сотир Цацаров ще бъде избран в края на октомври. За целта един от кандидатите трябва да получи поне 17 гласа от общо 25-те членове на ВСС.
В началото на април Гешев заяви, че е 99,9% сигурен, че няма да се кандидатира за главен прокурор.
Иван Гешев е роден през 1970 г., завършил е право в Академията на МВР. Работил е като полицай и помощник-следовател до 1996 г., след което става следовател към Столичната следствена служба. От 2006 г. се прехвърля в Софийската районна прокуратура, после е прокурор при СГП. През юли 2016 г. е избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.
Сред по-известните дела под негово наблюдение е мегаделото срещу Цветан Василев за фалита на Корпоративна търговска банка. В последната година името му нашумя около разследването на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, както и с акциите срещу бизнесмените Ветко Арабаджиев, Николай Банев, Миню Стайков.

Снимка: Frognews

COMMENTS

WORDPRESS: 0