Герджиков: ГЕРБ не са ми поставяли никакви условия за подкрепа

Герджиков: ГЕРБ не са ми поставяли никакви условия за подкрепа

„Лесно приех подкрепата, защото нямаше никакви условия". Това каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, който бе издигнат за президент от Инициатив

„Лесно приех подкрепата, защото нямаше никакви условия“. Това каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, който бе издигнат за президент от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, пред Нова ТВ.

„Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидата на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”, заяви той.

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

„Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.

По думите му ГЕРБ е правила много грешки, но това е нормално за толкова дълго управление.

„Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, казва проф. Герджиков.

Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

Герджиков е на мнение, че един президент не трябва да застава срещу определена партия и той не би допуснал тази грешка.

„Господин Радев има едно нещо, което не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии и неговото противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не може да си позволява. Президентът не може да каже аз съм срещу една личност и от там срещу цялата партия. Президентът може да обича един или да мрази друг, но трябва да работи с всички. Каня на дебат господин Румен Радев”, заяви Герджиков.

За Лозан Панов, той каза, че поддържа неговото мнение, че върховенството на закона е най-важно.

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това което Лозан Панов казва е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени”. Така проф. Герджиков коментира обвиненията на Лозан Панов, че ГЕРБ предава президентската институция на ДПС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0