ГЕРБ предлага толсистемата да стартира на 1 март 2020 г.

На 16 август т.г. да започне техническата експлоатация на тол системата за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, а не по-късно от 1 март догоди

На 16 август т.г. да започне техническата експлоатация на тол системата за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, а не по-късно от 1 март догодина и търговската експлоатация, предлага ГЕРБ с внесени промени в Закона за пътищата.

Те се отнасят до въвеждането на системата за електронно таксуване от смесен тип, обясни пред журналисти в парламента Александър Ненков, предава БТА.

По действащата нормативна уредба на 16 август т.г. трябваше да започне и търговската, и техническата експлоатация на системата.

Предложението реалното събиране на такси да започне от март догодина е следствие от проведените срещи с всички превозвачи за намиране на най-добрия компромисен вариант от гледна точка на тарифирането, както и обхвата на пътищата, уточни Ненков.

Дотогава превозвачите ще използват електронни винетки както и досега.

Депутатът припомни, че по първоначалния замисъл тарифирането трябваше да важи за магистралите, първокласните, второкласните и част от третокласните пътища. Но в процеса на разговорите, проведени между регионалното министерство, АПИ – от една страна – и останалите заинтересовани страни /от друга/, се е стигнало до съгласие за редуциране. Така на този етап първоначално се предлага да се изключат пътищата от трети клас и, може би, някои от втори.

Освен техническите аргументи, за промените са надделели и притесненията на някои превозвачи за стоките им от първа необходимост, както и с опасенията, че някои от тях биха завишили стойностите си.

Ето защо през следващите няколко месеца това ще бъде изчистено и ще се даде възможност на двете страни да намерят необходимия баланс и доверие, за да може реформата да стане реалност, изтъкна Александър Ненков.

Друга причина за отлагане на търговската експлоатация бил опитът заради проблемите с електронните винетки в началото на тази година.

Затова сме счели, че не бива да поставяме потребителите и конкретно превозваческите фирми в ситуация, при която системата все още да не е тествана в реално време, и в закона сме записали краен срок за въвеждане на търговската екслпоатация не по-късно от 1 март 2020 г., подчерта Ненков. Това, по думите му, е краен срок. Предвижда се, че, ако дотогава системата заработи на достатъчно добро ниво и се постигне компромис, може с решение на МС тя да стартира и по-рано.