ГЕРБ: Очаквахме 6 изключително слаби министри да бъдат сменени

ГЕРБ: Очаквахме 6 изключително слаби министри да бъдат сменени

Президентът днес обяви работата на служебния кабинет до момента като успешна. Но какво й е успешното, пандемията ли спряха, справиха ли се с бежанскат

Президентът днес обяви работата на служебния кабинет до момента като успешна. Но какво й е успешното, пандемията ли спряха, справиха ли се с бежанската криза, овладяха ли инфлацията? Какви са точно успехите им? Това каза Даниел Митов от ГЕРБ по време на брифинг в централата на партията за служебния кабинет.

Румен Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда или откровено лъже, каза Митов. Очаквахме да бъдат сменени шестима изключително слаби министри, но те останаха, а други трима избягаха от уж „великите успехи“. Те познават реалностите – галопираща инфлация, растящи цени в магазина и в горивата, застрашена перспектива за Еврозоната“, посочи той.

Това правителство се намесваше в парламентарните избори и работеше срещу ГЕРБ-СДС. Излязоха от правомощията си. Сега разбираме, че са се опитвали да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност“ каза ясно „опитаха се да ни купят партията“. Занимавали са се с това служебни министри и хора от президентската администрация, убедени сме, че е със знанието на президента. Радев твърди, че сега ще се изсипват компромати, каза Митов.

Тома Биков заяви, че двамата министри на Радев, които правят партия са избягали от служебното правителство, за да не понасят негативи от плодовете, които тепърва то ще бере. „Те и през следващите месеци ще ползват президентската администрация за своя политически проект“.

„Заради публичен провал трябваше да си отидат 6 министри, чиито оставки хората поискаха. На първо място е Андрей Живков, който изтърва енергетиката и пазара и доведе до тежки загуби за индустрията за стотици милиони, както и бум на тока. От това обаче определени хора спечелиха милиони и той трябва да обясни това“, каза Биков.

Стойчо Кацаров не управлява здравната криза и започна саморазправа с лекари, които активно се бориха с коронавируса в най-тежката му фаза. Към момента има и гладна стачка на работещите в спешна помощ, както и на медици, то в същото време с държавни пари се строи частна болница и той трябва да обясни този лобизъм и съмнения за корупция, посочи той.

Виолета Комитова спря пътищата, магистрали и целия бранш протестира. Тя обаче бе оставена и сега Радев обяснява, че стачките не били гражданска позиция и повик за справедливост, а организирани, нищо, че хората просто си искат заплатите. Или колко ресторантьори трябва да излязат на улицата, за да си смени Радев Стела Балтова? Имало ръст българския туризъм спрямо 2020 г., ни тогава нямаше сезон, допълни той.

„Велислав Минеков вместо 40 млн. лв. за кино, сега има 0 лв. Блокира и закона за филмовата индустрия, говорене на празни приказки, не внесе в актуализацията за културата мерки, защото бяха забравили. Но на 1 юли още политическият му кабинет си раздаде бонуси за месец и половина работа и после забравили да внесат актуализация на бюджета, заяви Тома Биков.

„АИКБ пък заявиха, че подозират при преработката на плана за възстановяване Петков и Василев са защитавали лични и корупционни интереси. Те придобиха и банка за два месеца, като си назначиха приятелите в борда на банката и смениха концепцията така, че да отговаря на техния бизнес. Така банката им ще си върви. Оставането на тези провалени министри пренася отговорността за действията в тези сектори изцяло в Румен Радев“, каза Биков.

Георги Панайотов, който е министър на отбраната, след разследването за смъртта на ст. лейт. Манчев, също трябваше да бъде сменен и настояхме да подаде оставка заради неадекватните действия на разследването. Дори само за това, че не е направена аутопсия и при ексхумацията бе намерен куршумът в тялото. Този случай е отговорност на Радев, след като не предприема мерки“, каза депутатът от ГЕРБ.

За нас е безсмислено да искаме оставката и смяната на Бойко Рашков, който като председател на предизборния щат на Румен Радев няма как да бъде сменен по средата на кампанията. Ние обаче приемаме оставането му като знак, че нашите активисти и симпатизанти ще бъдат подложени на тежък натиск от страна на МВР със старите ченгеджийски похвати. Вероятно пак ще има разкази как някои бил подслушван. Вчера видяхте как засекретиха заседанието, но ще повторя в доклада на Хаджигенов няма данни за незаконно подслушване. Ива Митева много добре знае това, затова днес не отговори на този въпрос по Нова телевизия. Бойко Рашков лъжеше, това е изводът от доклада, допълни Биков.

„Искам да призова Радев да каже дали е знаел за инцидента в Чешнегирово, докладвано ли му е, знаел ли за инцидента със ст. лейтенант Манчев. Ние сме убедени, че както на президента, така и на премиера и на министъра на отбраната е докладвано своевременно. И какво са направили те, за да не се стигне до опит за прикриване на убийство. В последните месеци всичко в държавата е подчинено за кампанията на Радев, няма други мерки и действия за решаване на обществени проблеми, заяви и Даниел Митов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0