ГЕРБ и ДПС се опънаха на предложението на Патриотите новините на турски език да отпаднат от държавните медии

Провал претърпя опитът на Патриотичния фронт вчера да прокара в парламента предложението си да отпаднат новините на турски език от държавните медии. С

Провал претърпя опитът на Патриотичния фронт вчера да прокара в парламента предложението си да отпаднат новините на турски език от държавните медии. Срещу инициативата им се обединиха ГЕРБ и ДПС, пише „Сега“. От фронта внесоха поправка в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в този смисъл в началото на тази година. „Атака“ пък предложи сходна промяна още при старта на мандата на настоящото Народно събрание. И двата законопроекта отлежаваха до този момент в ресорните парламентарни комисии.
Вчера обаче депутатите от ПФ се възползваха от разпоредба в правилника на НС, която им позволява да предложат за разглеждане законопроект, по който не са постъпили доклади на комисии, но сроковете за разглеждането му са изтекли. В мотивите си съпредседателят на ПФ Валери Симеонов напомни, че съгласно конституцията официалният език в страната е българският, което според него означава, че всеки български гражданин е задължен да го знае. И посочи, че у нас турските програми така или иначе са широко достъпни. „Още от Сливен не можете да си пуснете „Хоризонт“, защото турският сигнал го заглушава“, оплака се той. Подкрепи го зам.-шефът на „Атака“ Десислав Чуколов, според когото новините на турски „дразнят българските граждани“.
Но депутатите на ГЕРБ изведнъж се сетиха, че законопроектът не е обсъждан в комисиите по култура и вероизповедания на НС. И на това основание поискаха да се отложи разглеждането му в пленарна зала за друг път, когато „обстановката няма да бъде нагнетена от верски спорове“, и ще има становища от компетентните институции. „Вие, като най-голяма партия в парламента, се притеснявате да заемете категорична, ясна позиция. Просто се страхувате“, разгневи се на партньорите си Валери Симеонов. При последвалото гласуване срещу разглеждането на проекта на ПФ се обявиха 96 депутати, почти всичките от ГЕРБ и ДПС, а други 26 се въздържаха.

COMMENTS

WORDPRESS: 0