ГЕРБ иска да отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори

ГЕРБ иска да отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори

Машинното гласуване да отпадне при парламентарни и местни избори, предложиха днес депутати от ГЕРБ на брифинг в Народното събрание. За тази цел т

Машинното гласуване да отпадне при парламентарни и местни избори, предложиха днес депутати от ГЕРБ на брифинг в Народното събрание.

За тази цел те внасят предложения за промени в Изборния кодекс заедно с народни представители от Обединените патриоти и Воля.

Причината за предложението е „тревожен доклад“ на ЦИК. Затова депутатите предлагат да се гласува машинно само на европейски и на президентски избори.

„Местните са едни от най-тежките избори за българското законодателство – провеждат се в многомандатни райони, в повечето случаи в два тура. Съгласно доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложените 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори”, заяви председателят на парламентарната правна комисия Анна Александрова. Според нея сигурността на вота е застрашена заради сертифицирането и придвижването на машините. Александрова допълни, че използването на машини по време на местния вот ще бъде изключително скъпо.

Депутатката посочи още, че според анализа на ЦИК 27% от всички имащи право на глас са гласували машинно. 60 лв. струва един вот на избирател с машина, на фона 0,77 лв. с хартиена бюлетина.

От ГЕРБ допълниха, че са силно притеснени заради случилото се на последните европейски избори, когато машинното гласуване затруднило отчитането на бюлетините и попълването на протоколите.

„Машините се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни. Напротив, фактите показват, че почти всяка една секционна комисия с машинно гласуване има грешки в протоколите ”, допълни депутатът Александър Ненков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0