ГДБОП помогна за разбиване на групата QQAAZZ, прала пари и плащала на хакери | | Новини от България и Света

ГДБОП и още 16 служби от различни държави разбиха международна престъпна организация за пране на пари. Разследването е водено от португалската п

ГДБОП и още 16 служби от различни държави разбиха международна престъпна организация за пране на пари. Разследването е водено от португалската полиция и ФБР.

В хода на операцията са разпитани трима души във Варненско, съобщават от МВР. Те са използвани за мулета, като им е било платено да купят къща, в която членовете на групата „QQAAZZ“ са инсталирали устройва за добив на биткойни, а вече с добитата криптовалута групата плащала на хакери.

„Мулетата“ били набирането на приятелска основа с обещание да пътуват и работят във Великобритания.

Независимо, че не знаели английски език, те подписвали предлаганите им документи. След няколкоседмичен престой в Лондон, под претекст, че не може да им бъде осигурена работа, били връщани в страната ни. Същото се случвало и в Португалия.

В действителност българите били наемани, за да отворят банкови сметки в ЕС. Някои от тях са разбирали целта на наемането, но приемали нарежданията, защото се нуждаели от средства.

Установено е, че чужди граждани са пътували в Португалия, където с фалшиви полски и български документи са откривали сметки. През тези сметки са преминали милиони евро от жертви на различни видове компютърни престъпления.

Дейността на групата за пране на пари е рекламирана в едни от най-известните хакерски форуми, където участието е платено и със специална покана. Там потребителят „QQAAZZ“ е имал специален рейтинг и всички са вярвали на „добрите услуги“, които предоставя по изпиране на пари.

Ядрото на групата е било основно във Великобритания. Сред пострадалите има множество компании на територията на САЩ и на ЕС.

Според събраните до момента данни неутрализираната международна организирана престъпна група „QQAAZZ“ е действала от 4-5 години. Става въпрос за заразени компютри от мрежи, от които са се нареждали средства към изградената финансова система на организация От престъпната дейност са били „изпрани“ милиони евро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0