ГДБОП: Има задържан за хакерската атака срещу НАП, 20-годишен е

ГДБОП: Има задържан за хакерската атака срещу НАП, 20-годишен е

Имаме заподозрян за хакерската атака срещу НАП. Той беше задържан вчера следобед. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия началникът на отдел "

Имаме заподозрян за хакерската атака срещу НАП. Той беше задържан вчера следобед. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия началникът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП Явор Колев.
Задържаният работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения е т.нар. бял хакер. Тества уязвимости на различни кпомпании с цел да се предотвратят такива атаки. Липсата на култура размива представата му какво е „бял“ и какво „черен“ хакер, заяви Колев.
Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака, добави той.
Колев уточни, че профилът на арестувания не съвпада с профила на руснак, женен за българка, каквото писмо до медиите беше изпратено от електронен адрес, притежателят на който се представяше за извършител на хакерската атака.
Мотивът за извършване на атаката е да се докажат качествата, които има определеното лице. Има момент на себедоказване, коментира началникът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП.
Разследването продължава, ще бъдат събирани доказателства във всички посоки. Проверяваме всички версии, но в този момент на истерия много хора ще поемат отговорността за извършването на тази атака. Сигурен съм, че на много места се съдържат бази данни, които не би трябвало да са там. Много хора имат възможност да крадат бази данни и това не е характерно само за нашата държава. Такива атаки се случват и в дигиталния свят това е нормално, посочи Явор Колев.
Има хора, които се занимават с това и трябва да им е ясно, че рано или късно ще бъдат обект на преследване, подчерта той.
По случая е образувано досъдебно производство.

По-късно стана ясно, че задържаният е на 20 години.

Снимка: Нова телевизия

COMMENTS

WORDPRESS: 0