„Галъп“: При избори днес ГЕРБ отново са победители с 24,1%, втори са БСП с 11,9%, за ДПС гласуват почти 7%

ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведеното сред 1005

ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведеното сред 1005 души чрез пряко интервю между 29 януари и 4 февруари, информира Нова телевизия.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,1 на сто от анкетираните, а за БСП – 11,9%. ДПС е с близо 7% заявени нагласи за вот, партиите на Реформаторския блок – с около 5%, Патриотичният фронт са с близо 4%, „Атака“ – с над 3%, АБВ с над 2% и други. Повече от 40% завяват, че няма да гласуват, ако изборите се провеждат сега. Данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите, посочват от „Галъп”. Те допълват, че данните от следващите месеци ще покажат има ли укрепване при „Атака“, какво ще е бъдещето на АБВ и как ще се разпределят гласовете в коалициите, ако в тях се задълбочат политическите различия. Според данните засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но очакванията са с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно да настъпи отцепване на част от електората. При задаване на открит въпрос за кого биха гласували сред симпатизантите на Блока решително преобладават спонтанните отговори „Реформаторски блок“, макар да не липсват отговори и за съставните партии. Тепърва обаче ще трябва да се наблюдава борбата за този вот. В Патриотичния фронт пък силите на НФСБ и на ВМРО изглеждат по-скоро изравнени от местните избори насам. Двете формации пазят идентичността си, макар че и тук немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на Патриотите като цяло, допълват от социологическата агенция. Данните за доверие във властта остават на обичайното си за последната година ниво – около и под 30% положителни оценки за кабинета и за президента, и около и под 20% положителни оценки за парламента. В края на миналата година се наблюдаваше обичаен „скок“ в доверието към правителство, парламента, президента и управляващата партия. Сега този „скок“ изглежда отминат и в първите седмици на 2016 г. подкрепата за властта се връща в познатите от последните дванайсетина месеца нива, сочи проучването. Негативните оценки към институциите у нас са повече от позитивните. Доверието в правителството и парламента засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето. Тези изводи се потвърждават и от динамиката по традиционния за „Галъп интернешънъл“ въпрос накъде върви България – и тук около местните избори имаше „бонус“ оптимизъм, а след това последва нормализация. Така данните от месеци се колебаят около 20% оптимизъм и 60% песимизъм. Тези нива също изглеждат сходни с нивата в предния мандат на Борисов и малко по-оптимистични в сравнение с мандата „Орешарски”, отбелязват от агенцията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0